Громади Полтавщини створюють безпечні умови перебування в школах під час воєнного стану – U-LEAD

Громади Полтавщини створюють безпечні умови перебування в школах під час воєнного стану – U-LEAD

Укрінформ
Громади Полтавської області створюють безпечні умови перебування в закладах освіти під час воєнного стану, зокрема облаштовують укриття.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою».

Зазначається, що у громадах Полтавщини триває підготовка до нового навчального року. Деякі з громад області вже на фінішній прямій щодо облаштування захисних споруд цивільного захисту (ЗСЦЗ).

Програма U-LEAD організувала роз’яснювальну інформаційну сесію для органів місцевого самоврядування Полтавщини щодо облаштування укриттів у школах.

За словами директорки Центру фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів Полтавської обласної ради Наталії Ковшар, обласна військова адміністрація здійснює перевірку закладів освіти з метою огляду стану укриттів. Вона додала, що крім облаштування укриттів, у кожному навчальному закладі має бути створена картка безпеки закладу. Цей документ має містити інформацію щодо системи оповіщення, планів евакуації, показників руху до укриття та розрахунковий час заходу до нього.

Читайте також: Влада громад має налагоджувати комунікацію між переселенцями і місцевими жителями - U-LEAD

Як повідомив під час заходу начальник відділу організації заходів цивільного захисту головного управління ДСНС у Полтавській області Олександр Мусійко, мережа закладів освіти на Полтавщині налічує 533 заклади, в яких навчається понад 135 тисяч учнів. При цьому 231 заклад має захисні споруди цивільного захисту, з яких 198 відповідно до проведених обстежень у 2022 та попередніх роках оцінені як готові або обмежено готові до використання за призначенням й можуть забезпечувати укриття близько 39 тисяч осіб.

«Законодавством визначено, що до фонду захисних споруд цивільного захисту входять:сховища, протирадіаційне укриття, швидкоспоруджувана ЗСЦЗ (захисні споруди цивільного захисту - ред.). Відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України, учасники освітнього процесу підлягають укриттю саме у протирадіаційному укритті або споруді подвійного призначення із захисними властивостями протирадіаційних укриттів», - зазначив Мусійко.

Він також наголосив, що громадам для облаштування укриттів необхідно враховувати рекомендації від Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Як повідомлялося, у Міністерство освіти та науки України наголосили, що початок навчального року 2022/2023 може бути розпочатий в режимі офлайн у тих областях, де дозволяє безпекова ситуація, а також за умови, що освітній заклад має відповідні укриття.

Читайте також: Постраждалі через війну громади мають напрацювати плани відновлення - U-LEAD

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-