U-LEAD інформує громади про оплату праці в органах самоврядування під час війни

U-LEAD інформує громади про оплату праці в органах самоврядування під час війни

Укрінформ
Програма «U-LEAD з Європою» провела інформаційну сесію для фахівців територіальних громад щодо оплати праці в органах самоврядування під час воєнного стану.

Про це Укрінформу повідомили у U-LEAD.

Зазначається, що понад 320 фахівців з територіальних громад Донецької, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської та Черкаської областей долучилися до інформаційної сесії, яку організували на базі регіонального офісу U-LEAD у Черкаській області.

Учасників ознайомили із законодавчими змінами у сфері оплати праці працівників бюджетної сфери під час воєнного стану та темі видів та порядку здійснення нарахувань працівникам ОМС та бюджетних установ.

Читайте також: В Україні презентували чатбот для старост громад, створений за підтримки U-LEAD

Особливості виплат особам, долучених до оборони держави, було одним з ключових питань, що були обговорені з представниками територіальних громад, адже у зазначеному питання відбулися певні законодавчі зміни.

Як повідомив радник із питань муніципальних фінансів та управління регіонального офісу на Черкащині Микола Гулько, з 19 липня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» № 2352-IX від 01.07.2022, яким було внесено зміни до Кодексу законів про працю України (КЗпП).

Гулько підкреслив, що відповідно до нової редакції статті 119 КЗпП, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом або за контрактом, зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі, незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Такі умови діятимуть під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

«Тобто, якщо роботодавець має мобілізованого працівника, то за період до 18 липня 2022 року (включно) такому працівникові має нараховуватися щомісяця середній заробіток із збереження місця роботи та посади, а вже з 19 липня 2022 року за таким працівником зберігається тільки місце роботи та посада. Оскільки таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», - зазначив радник.

Читайте також: Громади мають заохочувати переселенців розпочинати власні справи - U-LEAD

Також Гулько повідомив, що Закон 2352-IX не впливає на збереження середнього заробітку на час виконання державних або громадських обов’язків, тобто добровільна участь у територіальній обороні.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-