Теракт в Оленівці: у Львові вийшли на акцію рідні захисників «Азовсталі»

Теракт в Оленівці: у Львові вийшли на акцію рідні захисників «Азовсталі»

Фото
Укрінформ
Біля Оперного театру у Львові рідні українських військовополонених, які захищали «Азовсталь», закликали ООН і Міжнародний комітет Червоного Хреста відвідати колонію в Оленівці Донецької області та проінспектувати умови утримання наших захисників.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рівно тиждень тому в Оленівці, де перебувають наші рідні росія вчинила терористичний акт. Вони вбили багатьох героїв, яких ми чекали вдома. Сьогодні зібралися тут, тому що про Оленівку не можна мовчати, не можна ігнорувати та просто неможливо забути. Наші захисники та захисниці й досі там. Сьогодні ми зібралися, щоб закликати ООН, Червоний Хрест і всю світову спільноту не ігнорувати злочинів російської федерації, визнати її країною-терористом», - зазначили на початку акції організатори.

Вони наполягають, аби ООН і Червоний Хрест негайно отримали доступ до полонених в Оленівці, проінспектували стан їх здоров’я, умови, в яких їх утримують, бо ж саме це вони гарантували, коли захисники Маріуполя виходили з «Азовсталі» в полон.

У Львові рідні захисників Азовсталі вийшли на акцію / Фото: Маркіян Лисейко, Укрінформ

Спершу учасники акції зібралися біля Оперного театру та влаштували перформанс. Посеред площі стояла клітка, в якій знаходилися молоді люди у військовій формі та з пакетами на головах, уособлюючи полонених в Оленівці, серед них з відкритим обличчям була руда дівчина, дуже схожа на парамедика «Азова» - «Пташку». Перед ними на асфальті зробили напис «Save Azov».

Читайте також: «Оленівка- новий Освенцим»: родичі полонених азовців закликали світ звернути увагу на трагедію

Кругом них стояли понад сотня людей різного віку: жінок, дітей, мам, бабусь, і в усіх у руках були плакати з написами «Поверніть героїв додому», «Оленівка 29.07.2022», «Росія – країна-терорист», «Азов - Герої», «Поверніть мого тата». Ці ж гасла, а також «Азов – це вся Україна», скандували всі учасники.

«Ми вважаємо, що світ має об’єднатися, щоб допомогти Україні в нашій боротьбі за державу, надати зброю, яку необхідно. І в нашій безпосередньо боротьбі родичів військових "Азовсталі", у поверненні наших бійців додому», - розповіла Ірина, мати полоненого військовослужбовця.

Далі рідні військовополонених, а також львів’яни, які до них приєднались, пройшли до пам’ятника Тарасу Шевченку з плакатами, щоб нагадати перехожим про те, що їхні чоловіки, сини, батьки перебувають у російському полоні.

Читайте також: Зеленський: рішення росії про визнання «Азовців» терористами - абсурдне

За словами рідних азовців, зв’язку з українськими військовополоненими немає вже кілька місяців, а росіяни порушують усі можливі вимоги до утримання полонених.

« Ми зв’язок можемо мати тільки через Міжнародний комітет Червоного Хреста. росія його не допускає, тому ми можливості поспілкуватись з нашими рідними не маємо», — додала Ірина.

Аналогічні акції родини військовополонених планують провести і в різних містах Європи.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, де утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. За даними російської сторони, в результаті загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 - отримали важкі поранення.

росіяни на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного комітету Червоного Хреста відмовили співробітникам цієї організації у доступі до українських військовополонених в Оленівці. Це є прямим порушенням російськими загарбниками положень Женевської конвенції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-