Фахівців МАГАТЕ не пускають до ядерних об'єктів на окупованому Донбасі - Кравчук

Фахівців МАГАТЕ не пускають до ядерних об'єктів на окупованому Донбасі - Кравчук

Укрінформ
Представники ОРДЛО не дають допуску фахівцям Міжнародного агентства з атомної енергії до ядерних об'єктів на окупованій частині Донбасу.

Як передає Укрінформ, про це в ексклюзивному коментарі телеканалу "Дом" повідомив глава української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук.

"Є колосальна проблема - радіоактивні відходи. Ми ж знаємо, що на території ОРДЛО є шахти, в яких за радянських часів проводилися ядерні випробування. І ці шахти зараз затоплені, що може стати великою трагедією для регіону", - сказав Кравчук.

Він підкреслив, що Україна неодноразово пропонувала направити фахівців МАГАТЕ в окремі райони Донецької і Луганської областей для проведення аналізу стану ядерних об'єктів і надання варіантів розв'язання цього питання.

Читайте також: Донбас перебуває на межі екологічної катастрофи через «ядерну» шахту – Кравчук

"Я декілька разів з цього приводу звертався до Росії. Вони відповідають: це, мовляв, не наша справа, розмовляйте з ОРДЛО. А МАГАТЕ каже: ми таких країн не знаємо. МАГАТЕ не може вести відносини з людьми, які не визначені як суб'єкти міжнародного права", - пояснив глава української делегації в ТКГ.

На окупованій частині Донбасу залишилося як мінімум три ядерні об'єкти, які має проінспектувати МАГАТЕ, нагадує "Дом". Насамперед - шахта "Юнком" поблизу Єнакієвого, де у 1979 році з метою зниження напруги в гірському масиві був проведений підземний ядерний вибух (об'єкт "Кліваж"). Після вибуху утворилася склоподібна ядерна капсула, яка досі залягає під землею. У 2018 році у ОРДО припинили відкачку води з шахти "Юнком", що загрожує виходу на поверхню радіації.

Читайте також: До питної води на Донбасі скоро може потрапити радіація - Резніков

Також у переліку МАГАТЕ зазначено медичний заклад у Луганську і дослідницький апарат у Донецьку.

Як повідомлялося, Леонід Кравчук заявив, що представники окупованих районів Донецької та Луганської областей блокують кроки, спрямовані на мирне врегулювання ситуації на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-