Співпраця України та Португалії передбачена на десятиліття - Зеленський

Співпраця України та Португалії передбачена на десятиліття - Зеленський

Укрінформ
Співпраця України та Португалії передбачена на десятиліття. Йдеться і про відновлення України, і про медицину, і про розмінування, а використання заморожених активів РФ на відновлення України після перемоги є гарним стимулом для бізнесу інвестувати у спільні проєкти.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час спільного брифінгу із прем’єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру.

«Підписані дві важливі угоди. Передусім хотів сказати навіть не про обсяг грошей, це відкрита інформація, є серйозна потужна угода і це угода десятирічна. Це не означає, що 10 років буде війна, ні в якому разі. Ми говоримо про те, що це дійсно стратегічні угоди. Тому там говориться і про відновлення, і про гуманітарний напрямок, і медицину, і реабілітацію, і розмінування», - зазначив Зеленський.

Він нагадав, що заміновані в Україні території переважають за площею території деяких європейських країн. Тому над питанням розмінування Україна та Португалія працюватимуть ще окремо.

Президент також відзначив, що для України важливим є те, що саме Збройні Сили можуть отримати вже зараз або в найближчій перспективі.

«Важливим є те, що Україна може отримати зараз або фактично завтра. Все залежить від партнерів. Можна проголосувати той чи інший пакет а потім він місяці може йти, тобто не все залежить від України, на жаль. Але ми вдячні за пакети підтримки і за угоди», - наголосив Глава держави.

Читайте також: Зеленський: Безпекова угода регулює всі основні аспекти взаємодії між Україною та Португалією

За словами Зеленського, наразі Україна очікує поставок додаткових систем ППО та ракет до них, однак він не став розголошувати деталі. Також найближчим часом очікуються поставки артилерії, броньованих машин тощо.

«Що стосується завтра, - це копродукція наших оборонних індустрій. Це дуже важливо. Я також дуже хотів би, щоб у технологічному напрямку, напрямку дронів, роботизованих систем, систем РЕБ, щоб в цьому напрямку ми б працювали з іншими партнерами, і ми порушували це питання сьогодні із португальською стороною», - сказав Президент.

На його думку, майбутнє - за технологіями, й інвестувати треба саме в них.

Зеленський також відзначив, що після завершення війни заморожені активи Росії будуть витрачатися на відновлення України, тому міжнародні партнери вже зараз розмірковують над інвестиціями в нашу державу.

«Ви допомагаєте нам зараз, в час війни, відтак це буде справедливо, що ми будемо разом відновлювати, і це також буде великий підйом для вашого бізнесу», - запевнив Президент.

Читайте також: Португалія докладає всіх зусиль, аби залучити якомога більше країн до участі у Саміті миру - прем’єр

Як повідомляв Укрінформ, У Лісабоні Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Угода закріплює зобов'язання Португалії підтримувати Україну для відновлення її територіальної цілісності в межах кордонів 1991 року, включно з територіальним морем. Португалія надасть щонайменше €126 мільйонів військової підтримки цього року. Також вона підтверджує участь у коаліції F-16, міжнародній коаліції спроможностей морської безпеки, а також у програмі закупівлі боєприпасів великого калібру, зусиллях із розмінування та зміцнення морської безпеки.

Португалія стала дванадцятою країною, з якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня торік. До цього Україна підписала двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією та Бельгією.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-