Шмигаль і Каллас обговорили механізм відшкодування завданих Росією збитків Україні

Шмигаль і Каллас обговорили механізм відшкодування завданих Росією збитків Україні

Укрінформ
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з Прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас обговорив механізм компенсації завданих Україні збитків з боку Росії.

Як передає Укрінформ, про це Шмигаль зазначив під час спільної пресконференції з Каллас, повідомляє Урядовий портал.

За словами Шмигаля, Естонія сьогодні – серед лідерів за обсягами наданої оборонної та гуманітарної допомоги Україні з розрахунку на душу населення. Станом на сьогодні надано оборонної допомоги на суму понад 520 млн євро, що становить близько 1,4% ВВП країни.

«Ми особливо цінуємо, що підтримка Естонії набуває довгострокового характеру. Урядом Естонії розроблено «Стратегію перемоги України», яка передбачає щорічну оборонну допомогу Україні у розмірі 0,25% ВВП протягом наступних 4 років», - зазначив Шмигаль.

Окремо Прем’єр-міністр України подякував естонській стороні за активну практичну підтримку Формули миру Президента Зеленського. Нещодавно Естонія погодилась стати співлідером пункту 5 Формули «Виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності».

Шмигаль підкреслив, що Естонія відіграє лідерську роль також у євроатлантичній та європейській інтеграції України.

«Очікуємо розпочати переговори про наш вступ до ЄС вже у найближчі місяці. Впевнений, що Естонія - наш надійний партнер у цьому питанні», - наголосив Шмигаль.

Читайте також: Запуск Міжнародного реєстру збитків: Шмигаль прогнозує до 8 мільйонів заяв від українців

Глава українського уряду також висловив сподівання на підтримку Естонією рішення щодо продовження автономних заходів з лібералізації торгівлі. За його словами, від безмитної торгівлі виграють не тільки українські, але і європейські компанії, які експортують до нас товарів та послуг на десятки мільярдів доларів.

«Також наше стратегічне завдання - продовжити розбудову транспортної логістики. Зокрема, вважаємо перспективним долучити Україну до логістичного проекту Rail Baltica. Це відкриє нові можливості для нашого експорту та створить ще одну опору для української економіки», - підкреслив Прем’єр-міністр України.

Як зазначив Шмигаль, під час зустрічі з Прем’єр-міністром Естонії вони детально обговорили механізм компенсації завданих Україні збитків з боку Росії.

Читайте також: У Києві відкрили Офіс Реєстру збитків, завданих російською агресією

«Без жодних сумнівів, збитки мають бути відшкодовані за рахунок заморожених російських активів. Естонія уже завершила розробку механізму компенсації, який передбачає використання російських коштів на потреби України. З нетерпінням очікуємо на його остаточне схвалення», - зазначив очільник уряду України.

Окремо Шмигаль наголосив на важливості санкціонування агропродукції російського та білоруського виробництва.

Прем’єр-міністр України також зауважив, що Естонія стає одним з ключових партнерів у питанні відновлення. Зокрема, взяла патронат над Житомирщиною.

«І ми вже бачимо результати - відбудовано дитячий садок в Овручі, міст в Малині та інші об’єкти. Такі проекти створюють умови для повернення українців додому та слугують прикладом для наслідування», - зауважив Шмигаль.

За підсумками двосторонньої зустрічі прем’єр-міністри України та Естонії підписали спільну заяву.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся в Талліні з президентом Естонії Аларом Карісом й обговорив із ним створення спільних оборонних підприємств.

Фото: www.kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-