У Києві відкрили Офіс Реєстру збитків, завданих російською агресією

У Києві відкрили Офіс Реєстру збитків, завданих російською агресією

Фото
Укрінформ
Офіс Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, офіційно відкрили у Києві.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відкриття Офісу відбулося за участі генеральної секретарки Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич.

«Рада Європи стоїть поруч з Україною і буде стояти стільки, скільки це буде потрібно. Ми хочемо довести це конкретними кроками. У питанні запуску Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, ми активно співпрацюємо з органами влади України, і сьогодні ми запустили цей Офіс», - сказав голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак.

Пейчинович-Бурич у своєму виступі нагадала, що штаб-квартира Реєстру збитків знаходиться в Гаазі, але від самого початку було зрозуміло, що для його ефективної роботи потрібен офіс, розташований у Києві.

«Саме в Україні Росія вчиняє ці злочини і завдає таких значних збитків, і саме тому в Україні має бути проактивна присутність для збору доказів. Цей Офіс створений передусім для того, щоб мати тісні робочі зв’язки з українськими органами влади… Крім того, ми будемо підтримувати потенційних заявників, повідомляти їх про кроки, яких вони мають зробити, щоб подати заявки, проводити інформаційні кампанії», - поінформувала генсек Ради Європи.

Міністр юстиції України Денис Малюська своєю чергою привернув увагу до того, що Україна запроваджує інноваційну практику, яка полягає в тому, що збитки фіксують, рахують і шукають шляхи виплати компенсації під час війни.

Читайте також: У низці областей введено аварійні відключення світла - Міненерго

«Це сумний, але дуже символічний збіг, що ми відкриваємо Офіс реєстру збитків в Україні у той день, коли відбулась одна з найбільших атак Росії на енергетичну інфраструктуру України. Усі збитки, завдані сьогоднішніми ударами, будуть, як і попередні збитки, так само пораховані, так само докази таких збитків будуть включені до Реєстру, і так само ми виставимо рахунок на оплату компенсації за завдані збитки Російській Федерації. Власне, мета Реєстру і Офісу – фіксація всього того, що спричиняє Росія на території України. Це наш юридичний доказ і бухгалтерський так само, щоб обгрунтувати розмір компенсацій, які ми маємо зараз досить непогані шанси отримати, насамперед за рахунок суверенних коштів РФ», - зазначив Малюська.

Як пояснив виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України Маркіян Ключковський, штат Офісу планується близько десяти осіб. Заяви на відшкодування збитків подаватимуться онлайн через застосунок «Дія», але також буде можливість подати заявку через центри надання адміністративних послуг та інші механізми.

«Фізична присутність Реєстру потрібна передусім для спілкування з людьми на місцях, у тому числі у прифронтових ділянках, де найбільше руйнувань і постраждалих, та координації зусиль з іншими міжнародними організаціями, які працюють в Україні», - сказав Ключковський.

Відповідаючи на запитання журналістів, він зазначив, що точного розміру збитків, завданих агресією РФ проти України, не знає ніхто, оскільки їх дуже багато і дуже складно порахувати.

«Ми сподіваємося, що завдяки роботі Реєстру ми розумітимемо це значно краще. Розрахунки, які маємо на сьогодні, це звіт, опублікований спільно Світовим банком, ООН, Єврокомісією та урядом України, свідчать, що на кінець 2023 року потреби у відбудові України становили 486 млрд доларів. Звичайно, ця цифра неповна, і навіть з огляду на події сьогоднішнього ранку вже застаріла – на жаль, маємо нові руйнування і нові збитки. Вона також не враховує людських втрат, широкої категорії бізнесових та економічних збитків, тому ми сьогодні в загальних оцінках оперуємо дещо більшими цифрами», - зауважив виконавчий директор Реєстру збитків.

Як повідомляв Укрінформ, офіційний вебсайт міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, запрацював 4 березня. Реєстр збитків є першим компонентом міжнародного компенсаційного механізму, який включатиме також комісію з розгляду заяв та компенсаційний фонд.

Фото: Кирило Чуботін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-