НАТО погоджує з Україною посилення військової допомоги - Столтенберг

НАТО погоджує з Україною посилення військової допомоги - Столтенберг

Укрінформ
Союзники по НАТО розпочали роботу з формування нової рамкової структури надання Україні військової допомоги і погоджують ці пропозиції з політичним керівництвом країни. 

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Брюсселі на пресконференції за підсумками першого дня зустрічі глав МЗС країн - членів Альянсу у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповів на запитання про те, чи погодилися союзники по НАТО із необхідністю виділення 100 мільярдів доларів у наступні п’ять років для нарощування військової підтримки України, генсек сказав: «Я бачив, що європейці активно про це говорили, але не можу розкривати деталі. Тому що ми в процесі розвитку більш потужної та більш сталої рамкової інституції для підтримки України. ...Ми обговорили це з Україною, з Президентом Зеленським, нещодавно - з міністром Кулебою. Ми будемо також обговорювати завтра різні шляхи для того, щоб наша допомога була менш залежною від добровільних короткострокових пропозицій і більше – від довгострокових зобов’язань в рамках НАТО».

Столтенберг зауважив, що представлені рамкові зміни у системі допомоги для України охоплюватимуть усі її аспекти, включаючи безпековий, тренування та фінансову підтримку.

Читайте також: Союзники погодилися збільшити роль НАТО у військовій допомозі для України - Столтенберг

«Ми підтримуємо діалог з Україною, тому що це те, чого ми маємо досягти разом. Це має значення для безпеки України, а також для нашої безпеки. Економічна підтримка України не є благодійністю, це - інвестиція у нашу власну безпеку. Сьогодні - без прийняття будь-яких остаточних рішень про те, який формат буде створений, - ми погодили первинне планування. Ми запросили військових представників надати плани та деталі і будемо приймати остаточне рішення на основі цих пропозицій щодо розвитку сил», - додав генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, сьогодні був перший день роботи Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ. Одним з головних питань зустрічі є продовження військової допомоги для України. Завтра ці питання будуть обговорюватися в форматі Ради Україна-НАТО за участю міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Фото: Flickr / NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-