Союзники погодилися збільшити роль НАТО у військовій допомозі для України - Столтенберг

Союзники погодилися збільшити роль НАТО у військовій допомозі для України - Столтенберг

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн НАТО підтримали пропозицію щодо посилення ролі Альянсу в наданні військової допомоги Україні.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час сьогоднішньої зустрічі ми обговорили, як зробити нашу допомогу більш ефективною та більш спрямованою у майбутнє. Всі союзники погодилися з необхідністю підтримувати Україну у цей критичний момент. Це єдність навколо поставленої мети. Союзники погодилися просуватися щодо планів, як надати НАТО більшу роль у координації безпекової допомоги та тренуваннях. Деталі уточнюватимуться протягом наступних тижнів», - сказав Столтенберг.

За його словами, українці знову й знову демонструють, що спроможні захищати себе, вони повернули половину територій, які Росія захопила від початку вторгнення. У Чорному морі Україна витіснила російський флот і відкрила можливість для продовження експорту зерна на світовий ринок.

«Українцям не бракує мужності, їм бракує боєприпасів. Нам необхідно наростити допомогу зараз та забезпечити її надання надалі. Але не можна припустися жодної помилки. Україна може розраховувати на допомогу зараз та впродовж тривалого часу. Завтра ми зустрінемося з міністром Кулебою в межах Ради Україна-НАТО та обговоримо поточні і довгострокові потреби України», - зазначив керівник Альянсу.

Він наголосив, що зараз особливо важливо в контексті допомоги Україні підтримувати тісні зв’язки з партнерами. За словами генсека, Росія отримує допомогу для ведення війни з Китаю, Північної Кореї та Ірану. І оскільки ці авторитарні режими посилюють взаємодію, важливо всім демократичним країнам світу стати разом, щоб захистити світовий порядок, який керується законом, а не силою.

Читайте також: Зеленський: НАТО може гарантувати безпеку для всіх його членів тільки разом з Україною

«Завтра ми будемо відзначати 75-ту річницю НАТО. ...Міцний зв'язок між Європою та Північною Америкою ніколи не був більш важливим. У міру того, як ми готуємося до історичного саміту у Вашингтоні, НАТО буде продовжувати підтримувати Україну, зміцнювати Альянс та працювати з нашими партнерами в усьому світі для досягнення миру й безпеки», - заявив Столтенберг.

Як повідомлялося, у Брюсселі відбувся перший день роботи Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ. Одним з головних питань зустрічі є продовження військової допомоги Україні. Завтра ці питання будуть обговорюватися в форматі Ради Україна-НАТО за участю міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Фото: gdpr-info.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-