Кондратюк: Нинішнє скликання Ради може багато зробити для євроінтеграції України

Кондратюк: Нинішнє скликання Ради може багато зробити для євроінтеграції України

Укрінформ
Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк наголосила, що теперішнє скликання парламенту може дуже багато зробити у напрямку членства України в Європейському Союзі.

Про це вона заявила у виступі на 16-ому щорічному Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Якщо говорити про взагалі парламентську таку зараз можливість, то, як би парадоксально не звучало, але це саме скликання парламенту може дуже багато що зробити якраз у напрямі нашого вступу до ЄС. І я вам хочу сказати, що можна виділити тут якраз у парламентській частині, напевно, три основні, я би сказала, такі властивості. Перше – звісно, це законодавче наближення, друге – переговорна рамка, і третє – це парламентська дипломатія, яка повинна бути дуже -дуже проактивною”, - сказала Кондратюк.

Вона зауважила, що у Європейському Союзі “є десь 28 тисяч законодавчих актів”.

Читайте також: Шмигаль: Шлях до членства України в ЄС - незворотній

“Ми повинні зробити свою роботу і наблизити десь 3 тисячі (документів, - ред.) нашого законодавства, 3 тисячі прийняти законопроєктів... Я вам скажу, що свою роботу, по, наприклад, відкриттю переговорів і так далі, ми ухвалили десь 60 законів із 3 тисяч, які стоять взагалі до прийняття. Але зараз 60 ми прийняли для того, щоб відкрити переговори. І на наступний, на цей рік уряд ставить перед нами (завдання, - ред.) про те, що ми повинні прийняти 80 законів. Ми їх, до речі, маркувати почали як «європейські закони» тільки з липня 2022 року. А це говорить про те, що є все одно план дій”, - сказала заступник Голови ВР.

Водночас вона наголосила на важливості підтримки європейських колег.

“Але, звісно, ми зараз розуміємо, які виклики є величезні, тому що в Європарламенті зараз вибори. І як пройдуть, як завершаться ці вибори, скільки буде далі налаштованих проукраїнських сил, наскільки буде ця проукраїнська позиція висока, тому що ми розуміємо, що всі прагнення, які ми просили і адаптували до Європейського парламенту – з підтримки до Європейського Союзу, з підтримки до України загалом, з підтримки до НАТО, вступу до НАТО – всі вони приймалися, навіть останні політичні гострі – всі резолюції Європарламенту ухвалювались на користь України”, - підкреслила Кондратюк.

Читайте також: Єврокомісія затвердила переговорну рамку про вступ України до ЄС - Шмигаль

Також вона звернула увагу на важливість парламентської дипломатії, зауваживши, що від співпраці з парламентами світу залежить і членство України в ЄС і в НАТО.

“Усі закони, які приймаються зараз у парламенті, вони абсолютно тотожні. Ми вбиваємо практично, як кажуть, двох зайців, тому що вони ідуть і на підтримку вступу до Європейського Союзу, а також і до НАТО”, - зауважила віце-спікер.

Читайте також: Молдова проведе референдум про вступ до ЄС у жовтні

Як повідомлялося, 21-22 березня відбувається 16-й щорічний Київський безпековий форум, організований для мобілізації трансатлантичної підтримки України. Гасло цьогорічного форуму: «Україна каже світу: переможемо разом!».

Форум присвячується десятій річниці підписання політичної частини Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-