Кулеба закликав Раду ООН з прав людини докласти всіх зусиль для покарання Росії

Кулеба закликав Раду ООН з прав людини докласти всіх зусиль для покарання Росії

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у відеозверненні до Ради ООН з прав людини закликав докласти всіх зусиль задля притягнення Росії до відповідальності за її злочини проти України і закликав країни приєднатися до Формули миру.

Про це повідомило МЗС України за підсумками участі міністра у Сегменті високого рівня 55-ої сесії Ради ООН з прав людини, передає Укрінформ.

Кулеба нагадав високопосадовцям країн-членів ООН, що з початку тимчасової окупації Криму російські окупанти неприпустимо переслідували, утискали і серйозно порушували права українців і кримських татар, а повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року лише стало кульмінацією десятирічної російської агресії проти України.

Міністр відзначив також, що всі, хто чинить опір російській окупації, продовжують залишатися мішенню російської окупаційної влади, і це вказано у нещодавньому рішенні Міжнародного суду ООН.

Глава МЗС України зазначив, що російський контроль над Кримом становить загрозу для всього Чорноморського регіону та вкотре привернув увагу до серйозних порушень прав людини на всіх тимчасово окупованих українських територіях, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь.

«Викрадення дітей - це один з найжахливіших злочинів РФ у ході агресії проти України. Кожен злочинець, причетний до цієї геноцидної політики, має бути притягнутий до відповідальності», - наголосив глава української дипломатії.

Читайте також: Кулеба: Україна обовязково повернеться на Луганщину, Донеччину, у Приазов’я та Крим

Міністр відзначив, що створення Незалежної міжнародної комісії з розслідувань в Україні стало рішучою й вчасною відповіддю Ради ООН з прав людини на російську агресію та критично важливим кроком для забезпечення належного документування усіх фактів грубих порушень прав людини, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних Росією в Україні, та закликав Раду продовжити мандат Комісії ще на один рік.

Кулеба підтвердив прагнення України створити Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України та міжнародний механізм компенсації жертвам російської агресії.

«Закликаю вас разом із нами докласти всіх зусиль задля притягнення Росії до відповідальності за її злочини проти України та українського народу», - наголосив міністр.

Глава МЗС також закликав до консолідованої міжнародної підтримки Формули миру Президента Зеленського, яка залишається «єдиним реалістичним планом для досягнення всеосяжного, справедливого та сталого миру в Україні», а також підтримки майбутнього інавгураційного Глобального саміту миру.

«Ми закликаємо держави-члени ООН приєднатися до міжнародних зусиль зі втілення принципів Формули миру та створення світу, в якому застосування сили буде немислимим, а права людини та людська гідність матимуть першочергове значення», - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого Дмитро Кулеба під час виступу в Радбезі ООН заявив, що у той час як учасники дебатів обговорювали річницю війни та можливість мирних переговорів, Росія здійснювала повітряний обстріл України.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-