Стефанішина: Переговорний процес щодо вступу України до ЄС просувається оперативно

Стефанішина: Переговорний процес щодо вступу України до ЄС просувається оперативно

Ексклюзив
Укрінформ
Україна та Європейський Союз мають графік консультацій в рамках переговорного процесу щодо вступу до ЄС, розписаний до кінця травня.

Про це заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у коментарі Укрінформу на полях Мюнхенської безпекової конференції.

Віцепрем’єрка поінформувала, що половину сьогоднішнього робочого дня вона присвятила зустрічам з європейськими комісарами, під час яких будуть обговорюватися «різні питання».

«Але переговорний процес стартував, він рухається достатньо оперативно. До кінця травня ми маємо вже розписані раунди консультацій і переговорів, аналізуємо законодавство, формуємо переговорні позиції», - сказала Стефанішина.

Водночас вона зауважила, що переговори про вступ України до ЄС почнуться і закінчаться блоком «верховенство права і демократичні реформи».

«Тому про це я говорю сьогодні, цим ми займаємося і хочемо, щоб партнери чули, що трансформації у нашій державі є пріоритетом», - зазначила віцепрем’єрка.

Вона також нагадала, що під час її візиту до Брюсселя наприкінці січня Євросоюз розпочинав процес скринінгу українського законодавства на відповідність праву ЄС.

«В його рамках до кінця травня ми маємо майже сто запланованих зустрічей, залучається сто українських делегацій з представників різних державних органів, які будуть працювати в Брюсселі. Перша з них вже поїде сьогодні на переговори і консультації щодо блоку, який стосується фундаментальних прав та прав людини. Тобто процес стартував», - акцентувала урядовиця.

Читайте також: Стефанішина: На полях Мюнхенської конференції маємо понад вісім дискусій різного рівня

Як повідомляв Укрінформ, 25 січня у Брюсселі відбулося установче засідання української делегації та представників Єврокомісії у межах переговорного процесу.

ЄС на засіданні представляли генеральний директор Директорату Європейської комісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення (DG NEAR) Герт Ян Купман та директорка з відносин із Україною Анна Ярош-Фріз.

Під час засідання європейська сторона презентувала особливості та етапи проведення офіційного скринінгу. ЄС сформував графік зустрічей представників українських міністерств та Єврокомісії. Також блок підтвердив надання Україні офіційних матеріалів (guidance) для підготовки.

Учасники зустрічі обговорили підходи до формування переговорних команд, підготовку переговорної рамки ЄС і переговорної позиції України, проведення першої міжурядової конференції та календар взаємодії на найближчі місяці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-