Нідерланди активно підтримують ініціативи з притягнення РФ до відповідальності - депутатка

Нідерланди активно підтримують ініціативи з притягнення РФ до відповідальності - депутатка

Укрінформ
Нідерланди активно підтримують ініціативи із притягнення Росії до міжнародної відповідальності, зокрема, взявши на себе лідерство у питаннях імплементації пункту 7 "Відновлення справедливості" Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Про це під час робочого візиту до Нідерландів української делегації на чолі з першим віцеспікером Олександром Корнієнком заявила заступниця голови Комітету з питань правоохоронної діяльності, представниця Президента у парламенті Галина Михайлюк, інформує пресслужба ВР, передає Укрінформ.

"Михайлюк зауважила, що Нідерланди активно долучаються до ініціатив із притягнення Росії до міжнародної відповідальності, зокрема, взявши на себе лідерство у питаннях імплементації пункту 7 "Відновлення справедливості" Формули миру Президента Володимира Зеленського та підтримавши створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України з можливістю його розміщення у Гаазі", - зазначається у повідомленні.

За словами Михайлюк, міжнародні інституції, штаб-квартири яких розташовані на території Нідерландів, також працюють у напрямі відновлення справедливості.

"Яскравим прикладом є Міжнародний суд ООН, який оголосив історичне рішення щодо порушень Росією міжнародного права", — заявила вона.

Читайте також: У Нідерландах одна з партій пропонує повертати українців додому у «безпечні регіони»

Окрім цього, українська делегація на чолі з Корнієнком зустрілася з першою заступницею спікера Сенату Меї Лі Вос та віцеспікеркою Палати представників Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Рулін Каммінгою. Сторони обговорили важливість реалізації Формули миру Президента України та створення спецтрибуналу щодо злочинів агресії РФ.

Перша заступниця спікера Сенату акцентувала увагу на необхідності співпраці і поінформувала, що обидві країни потребують дружби та співпраці, аби протистояти майбутнім викликам. "Нідерланди й надалі підтримуватимуть Україну на основі цінностей демократії й верховенства права", — сказала Лі Вос. 

Окрім того, українська делегація зустрілася з депутатами-членами делегації Нідерландів у ПА НАТО та членами Комітету у закордонних справах, і сторони обговорили євроінтеграційний шлях України, допомогу у розрізі повномасштабної агресії РФ та поточну ситуацію.

"Для нас цінна експертиза Нідерландів, що однозначно сприятиме досягненню поставленої мети", - розповів перший віцеспікер ВР.

Читайте також: Міністерка оборони Нідерландів заявила, що Україна може отримати F-16 вже цьогоріч

Українські делегати порушили і теми боротьби з корупцією, національних спільнот, фінансової та збройної підтримки.

За словами члена Комітету з питань антикорупційної політики Олексія Жмеренецького, український парламент реагує на будь-які сигнали з боку громадянського суспільства та міжнародних партнерів щодо можливих ризиків корупції в оборонній сфері. 

"Ми створили спеціальну слідчу комісію для розслідування подібної інформації, Антикорупційний комітет неодноразово заслуховував керівництво Міністерства оборони й антикорупційних органів", - зазначив Жмеренецький. 

Нідерландські депутати підтвердили незмінність подальшої підтримки України та акцентували увагу на тому, що Україна ⁠має відновити свою територіальну цілісність у межах кордонів, визнаних світом. 

Вони ⁠відзначили і важливість безпосередньої комунікації на парламентському рівні, що дає можливість отримати інформацію про ситуації в Україні "з перших вуст", та наголосили на важливості обговорення повоєнної відбудови вже тепер. 

Під час низки зустрічей проходило обговорення питання відбудови України, і Корнієнко підкреслив важливість Нідерландів як союзника.

Читайте також: Нідерланди налаштовані продовжувати підтримку України - Корнієнко

"Зараз насамперед ідеться про те, що варто терміново відбудовувати просто зараз, вже розпочаті програми з відновлення житла. Звичайно, ми говоримо про промислову відбудову, і це цікаво Нідерландам — так зване зелене відновлення, щоб ми відбудовувалися вже у форматі "зеленого переходу", — заявив він.

Перший віцеспікер ВР поінформував, що українські делегати запросили колег-депутатів подивитися, як це відновлення може відбуватися, які проєкти співпраці можливі.

"Після візитів вони краще розуміють потреби України, краще розуміють, чому ми воюємо", - вважає Корнієнко.

Як повідомлялося, Нідерланди з початку війни спрямували до бюджету України 300 млн євро.

Фото: Верховна Рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-