Нідерланди налаштовані продовжувати підтримку України - Корнієнко

Нідерланди налаштовані продовжувати підтримку України - Корнієнко

Ексклюзив
Укрінформ
Нідерланди входять до п’ятірки країн, які найактивніше допомагають Україні, та націлені на подальшу підтримку.

Про це перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко сказав в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі після зустрічі з депутатами-членами делегації Нідерландів у ПА НАТО та членами Комітету із закордонних справ.

“Нідерланди – дуже дружня країна. Вони у п’ятірці головних наших помічників і донорів у світі й у Європі. І вони дуже налаштовані продовжувати цю допомогу. Представники всіх партій, із якими ми мали зустрічі, так чи інакше висловлювали прагнення допомагати Україні. Вони цікавилися цілком конкретними потребами. Я дуже вдячний за великий затверджений план допомоги на 2 мільярди євро, який вже реалізується, і ці 122 мільйони євро, вони йдуть якраз у рамках цього пакета”, – сказав він.

За словами Корнієнка, зараз Україні потрібно все.

“Боєприпаси, зброя, системи протиповітряної оборони, ракети для систем протиповітряної оборони, електронні системи боротьби із дронами, РЕБи та самі дрони”, – зазначив він щодо потреб України.

Перший заступник Голови ВР також подякував Нідерландам за їхню важливу роль у коаліції F-16.

“Коли ми говоримо про Нідерланди, то неможливо не згадати їхньої лідерської ролі у коаліції F-16, наших літаків, яких ми всі чекаємо. Ми знаємо, що у грудні вони вже спрямували першу партію цих літаків на підготовку в іншу країну для тренувань наших пілотів”, – сказав він.

Заступник Голови ВР також під час робочого візиту в Нідерланди провів зустріч із першою заступницею спікера Сенату Мей Лі Вос та віцеспікеркою Палати представників Генеральних Штатів Рулін Каммінгою.

Як повідомив Корнієнка у Фейсбуці, він поінформував посадовиць про поточну безпекову ситуацію та масштабні ворожі атаки на українські міста. Він наголосив на потребі посилення військової допомоги для захисту українців від російського терору. 

Сторони обговорили важливість реалізації української Формули миру. Як зауважив Корнієнко, ця ініціатива залишається «єдиним реалістичним і всеосяжним планом відновлення територіальної цілісності України та гарантування безпеки й справедливості для всієї міжнародної спільноти».

Читайте також: Нідерланди виділяють Україні €122 мільйони на боєприпаси, озброєння та кібербезпеку

Заступник Голови ВР висловив очікування на участь Нідерландів у Глобальному саміті миру й наголосив на необхідності збереження на міжнародному порядку денному ініціативи створення спеціального трибуналу щодо злочинів агресії.

«Покарання за зло агресії проти України – складова повної відповідальності», – підкреслив він.

Корнієнко нагадав, що 2024 рік є другим роком від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та десятим – від початку війни. Він запросив парламент Нідерландів долучитися до всесвітньої кампанії та 24 лютого ухвалити резолюцію на підтримку України, зауваживши, що такий документ міг б включати пункти про оборонну співпрацю, санкційну політику і конфіскацію заморожених російських активів.

Заступник Голови ВР подякував парламенту, уряду та народу Нідерландів за вже надану Україні гуманітарну, фінансову і військову підтримку.

«Кожне рішення та дія наближає нас, весь світ, до справедливої перемоги над злом», – наголосив Корнієнко.

Як повідомляв Укрінформ, міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен заявила, що Україна може отримати F-16 уже цього року.

У Нідерландах упевнені, що зможуть передати Україні винищувачі F-16 у 2024-му, однак точного терміну ще немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-