Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Індекс реформ 227: освіта нацменшин мовами ЄС та незалежність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

Індекс реформ 227: освіта нацменшин мовами ЄС та незалежність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

Укрінформ
Україна продовжує вносити зміни до законодавства, ухвалення яких було в переліку умов для початку переговорів про вступ до ЄС

До 227 випуску Індексу реформ за період з 4 по 17 грудня потрапило дев’ять реформ, які забезпечили прогрес за трьома із шести напрямків спостереження – Державним управлінням, Монетарною системою, Людським капіталом. Загалом Індекс склав +0,8 бала (з діапазону від -5 до +5). У попередньому випуску він був трохи вищим – +1 бал, зазначають аналітики «Вокс Україна».

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

ЗМІНИ ДО ЗАКОНУ ПРО НАЦІОНАЛЬНІ МЕНШИНИ (СПІЛЬНОТИ) ПРО ТЕЛЕВІЗІЙНІ КВОТИ ТА МОВУ ОСВІТИ, +2 БАЛА

Україна продовжує вносити зміни до законодавства про національні спільноти, ухвалення яких було однією з умов для початку переговорів про вступ до ЄС. Закон 3504-IX розширює можливості використання мов національних спільнот в освітньому та медійному середовищі. 

Нацменшинам, мови яких належать до офіційних мов ЄС, надана змога отримувати базову та профільну середню освіту рідною мовою, окрім вивчення інтегрованих курсів з української мови, літератури, історії України та захисту України. Приватним закладам вищої освіти також дозволили організовувати навчальний процес офіційними мовами ЄС, за умови організації вивчення української мови як окремої дисципліни.

Також депутати внесли у закон про національні меншини (спільноти) уточнення у те, які населені пункти можна вважати такими, у яких традиційно проживають представники нацменшин. Це населені пункти, де представники нацменшини проживають не менше 100 років і складають не менше 10% населення (ця норма не застосовується, якщо спільнота пережила депортацію чи геноцид за національною ознакою або залишала місце проживання через збройний конфлікт чи окупацію) або ж населені пункти, де понад 15% населення складають представники нацменшини. В таких населених пунктах дозволено поширювати рекламу та передвиборчі матеріали мовами корінних народів та нацменшин (за умови дублювання / субтитрування українською).

Інформація про проєкт «Індекс реформ», перелік експертів Індексу та база даних оцінених нормативних актів доступні за посиланням.

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТІВ

Експерти Громадянської мережі ОПОРА:

«1 липня 2023 року набув чинності Закон “Про національні меншини (спільноти) України”, яким було скасовано старий закон ще 1992 року. Утім, незважаючи на ухвалення нового закону, Венеційська комісія оприлюднила два висновки (від 12 червня 2023 року та від 9 жовтня 2023 року) з рекомендаціями щодо вдосконалення законодавства у сфері національних меншин. На врахування частини цих рекомендацій ухвалено закон № 3504-IX

У сфері вищої освіти передбачені зміни, які спрямовані на вільний вибір у приватних закладах вищої освіти мови навчання, яка є офіційною мовою ЄС. Нею дозволено викладання будь-якої кількості дисциплін, виконання завдань та проведення перевірки знань. Однак при цьому особам, які навчаються у таких закладах, має бути забезпечене вивчення державної мови як окремої навчальної дисципліни. 

У закладах середньої освіти у відповідних класах (групах) поряд із навчанням державною мовою гарантовано право на використання тих мов національних меншин, які є офіційними мовами ЄС.

Для аудіовізуальних медіа, які крім української мови, ведуть ефір мовами нацменшин, частка державної мови у тижневому обсягу програм має становити не менше 30% (для інших мовників 80 - 90%). На пом’якшення не можуть розраховувати медіа, що ведуть ефіри мовою/ами держав, визнаних Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом.

Тобто цей закон враховує положення Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, яка ратифікована Україною».

ЗАКОН ПРО ПОСИЛЕННЯ САМОСТІЙНОСТІ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПРОКУРАТУРИ (САП), +2 БАЛИ

Урядовий закон 3509-IX, ухвалений та підписаний у грудні, збільшує автономію Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та змінює кілька норм, пов’язаних із тривалістю розслідування справ. 

Найважливішою зміною є надання САП статусу окремої юридичної особи. Це дозволяє Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі мати власне майно, рахунки в казначействі та самостійно визначати свою структуру і штат. 

Новим законом заступник генерального прокурора керівника САП отримав доступ до державної таємниці всіх ступенів секретності. 

Також дещо змінюються підходи до визначення термінів при веденні справ: строк досудового розслідування обчислюється з моменту повідомлення особи про підозру (раніше від моменту реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань), також скасована норма про закриття справи через спливання терміну досудового розслідування у кримінальному провадженні, де особі не повідомили про підозру. 

Європейська бізнес асоціація вважає, що ці норми несуть ризики тиску на бізнес, адже не обмежують строк проведення негласних слідчих дій, отримання доступу до рахунків та інших заходів під час досудового розслідування – до повідомлення особи про підозру. Водночас до повідомлення про підозру особа не має юридичних підстав ознайомитися з матеріалами справи та реагувати на дії САП.

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Павло Демчук, юридичний радник ТІ Ukraine: 

«Серед позитивних змін, впроваджених законом: 

● Створення окремої юрособи для Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що є одним із шляхів забезпезпечення процесуальної незалежності САП. Завдяки цьому керівник САП зможе самостійно визначати штатний розпис органу, наймати й звільняти працівників, визначати порядок проведення конкурсу на посади прокурорів та керівників відділів САП. 

● Кількість прокурорів САП буде корелювати із кількістю працівників НАБУ. Проте ці зміни не мають суттєво вплинути на інші державні органи. 

● Запроваджено зовнішню незалежну оцінку (аудит) ефективності діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

● Скасовано обмеження строку досудового розслідування з моменту внесення відомостей до ЄРДР та до повідомлення особі про підозру. 

Це зміни на краще, однак для істотної зміни правил гри потрібно було також скасувати безумовне закриття справи судом за спливом строків розслідування, запроваджене “поправками Лозового”, надати САП можливості клопотати про екстрадицію без залучення Офісу Генпрокурора та надати керівнику САП змогу самостійно відкривати кримінальні справи щодо нардепів».

ЗМІНИ ДО ЗАКОНУ ПРО ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ ЩОДО АКТИВІВ, НАБУТИХ ДО ПРИЗНАЧЕННЯ НА ДЕРЖСЛУЖБУ, +0,75 БАЛА

Закон 3503-IX є черговим кроком для посилення антикорупційного законодавства та спроможності антикорупційних органів. Він дозволяє НАЗК перевіряти підстави отримання майна, одержаного чиновником чи членами його сім’ї до того, як перед держслужбовцем виник обов’язок подання декларації.

Перелік осіб, що мають подавати декларацію, вказаний у законі «Про запобігання корупції».

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Олександр Калітенко, юридичний радник TI Ukraine:

«Ці зміни до закону стосуються двох прогалин у системі е-декларування, на які вказувала Європейська комісія у своєму звіті від 8 листопада

Йдеться про: 

● дозвіл НАЗК перевіряти раніше перевірені майно та активи у декларації, коли НАЗК отримало нову інформацію про них або доступ до нових джерел інформації, що не були доступні НАЗК під час попередньої перевірки;

● дозвіл НАЗК перевіряти нерухомість та автівки декларантів або членів їхніх сімей, набуті до того, як особи стали декларантами.

TI Ukraine вітає ухвалення цієї законодавчої ініціативи, адже вона наближає відкриття перемовин із Європейським Союзом про членство. Ми підтримували ці два антикорупційні кроки і в нашому аналізі останнього звіту Єврокомісії. 

Водночас у системі е-декларування ще залишаються прогалини, про які ми писали раніше. Також існує законопроєкт 9587-д із негативними нормами щодо послаблення відповідальності за брехню в е-декларації, який був проголосований парламентарями, однак поки не підписаний Президентом».

Графік 3. Події, що визначали значення індексу, оцінка події є сумою її оцінок за напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами

Державне управління

+2,0

Закон про посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

+2,0

Зміни до закону про запобігання корупції щодо активів, набутих до призначення на держслужбу

+0,8

Використання кваліфікованого е-підпису більше не вимагатимуть

+1,0

Відбір членів наглядових рад та керівників держпідприємств включатиме перевірку ділової репутації

+1,5

Винагорода за управління вилученим майном рф – не більше 5% чистого доходу

+1,0

Державні фінанси

0,0

Монетарна політика

0,0

Положення про припинення недержавних пенсійних фондів

+1,0

Бізнес середовище

0,0

Енергетика

0,0

Людський капітал

+2,0

Зміни до закону про національні меншини (спільноти) стосовно телевізійних квот та мови освіти

+2,0

Постанова про систему донорства крові «єКров»

+1,3

Постанова про удосконалення механізмів забезпечення протезами

+1,0

Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за шістьма напрямками: державне управління, державні фінанси, монетарна система, бізнес середовище, енергетика, людський капітал.

Автори:

Ксенія Алеканкіна, лідерка проєкту «Індекс реформ», комунікаційна менеджерка

"Вокс Україна"

VoxUkraine – аналітичний центр, який досліджує розвиток економіки, державного управління, суспільних та реформаторських процесів.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-