Україна переможе за умови військової, політичної та фінансової підтримки - глава міноборони Болгарії

Україна переможе за умови військової, політичної та фінансової підтримки - глава міноборони Болгарії

Укрінформ
Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев заявив, що вірить у перемогу України у війні з Росією за умови військової, політичної та фінансової підтримки з боку союзників. 

Про це він сказав в інтерв’ю Голосу Америки, передає Укрінформ.

На його думку, найбільшу роль у досягненні цієї мети може зіграти надання Україні бойових літаків для зменшення переваг Росії в небі та для захисту наземних сил, коли Україна буде готова розпочати наступ.

Тагарев зазначив, що болгарська військова допомога Україні, зокрема передача старих радянських зенітних ракет і боєприпасів, які є в хорошому робочому стані, відбувається за погодженням сторін.

"Але найважливішим є виробництво боєприпасів, стрілецької та легкої зброї в Болгарії. Це сфера виробництва, на якій Болгарія спеціалізувалася ще в радянські часи, і ця спеціалізація зберігається. Отже, оборонна промисловість працює практично в режимі 24/7, і основна частина цього виробництва йде в Україну, безпосередньо чи через третіх осіб", - сказав Тагарев.

Він розповів, що болгарський ВПК планує продовжувати виробництво боєприпасів радянських стандартів, а також планує виробництво боєприпасів стандартів НАТО – 155 та 105 міліметрів. Для цього кілька болгарських компаній подали заявки на інвестиції за спеціальною програмою Єврокомісії ASAP, за якою ЄС виділяє кошти.

Читайте також: Зеленський обговорив оборонну підтримку України з лідерами коаліції парламенту Болгарії

За словами міністра оборони, підтримка України є стратегічним інтересом Болгарії, оскільки якщо Росія виграє або навіть отримає часткову вигоду від своєї агресії, апетити Путіна зростуть, і ніхто зараз не знає, яка країна стане наступною.

"Це означатиме вищі ризики для безпеки Європи, зокрема, для країн східного флангу НАТО, однією з яких є Болгарія. Отже, в наших стратегічних інтересах – щоб Україна вистояла перед агресією Росії та відновила свою територіальну цілісність", - наголосив міністр.

Він заявив, що Болгарія визнає право України повністю відновити свій суверенітет і територіальну цілісність у кордонах 1991 року.

"Політично Болгарія підтримує право України на самооборону та суверенітет. Ми визнаємо, що дії Росії є агресією всупереч міжнародним нормам", - сказав міністр.

Тагарев запевнив, що підтримка України в Болгарії збережеться і після запланованої ротації уряду, наголосивши, що Болгарія – дуже хороший друг України.

"У нас є різноманітні інтереси в допомозі Україні, і, звичайно, ми маємо моральний обов’язок допомогти жертві агресії, невиправданої та неспровокованої агресії", - сказав болгарський урядовець.

Читайте також: Румунія, Болгарія і Туреччина створили групу з мінної протидії у Чорному морі

Крім того, міністр оборони запевнив, що Болгарія повністю підтримує прагнення України вступити в НАТО та ЄС. 

Як повідомляв Укрінформ, у грудні парламент Болгарії схвалив надання Україні додаткової військової допомоги, можливість використання повітряного простору Болгарії для навчання українських пілотів на F-16, а також дозвіл обмеженій кількості українських військових на транзит або перебування в Болгарії на навчання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-