МЗС привітало досягнення на саміті ЄС рішення про створення Українського фонду на €50 мільярдів

МЗС привітало досягнення на саміті ЄС рішення про створення Українського фонду на €50 мільярдів

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вітає історичне рішення Євроради про відкриття переговорів щодо вступу України в Євросоюз і досягнення на саміті принципового рішення про створення Українського фонду (Ukraine Facility) розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Про це йдеться у заяві МЗС України, передає Укрінформ.

Зовнішньополітичне відомство навело заяву міністра Дмитро Кулеби про те, що членство України в ЄС – це безпека і процвітання всієї Європи, а також що ніщо не зупинить нашу державу на її шляху до вступу в Європейський Союз.

МЗС подякувало партнерам України, які сприяли ухваленню цього важливого рішення, і висловило очікування якнайшвидшого початку підготовки Європейською Комісією мандату на переговори та аналітичної оцінки українського законодавства (скринінгу).

Читайте також: Схвалення Євросоюзом пакету фіндопомоги Україні стане сигналом для США - Стефанішина

МЗС України також привітало досягнення на саміті принципового рішення про створення Українського фонду розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

“Це чіткий сигнал, що фінансова підтримка України з боку Євросоюзу продовжиться. Очікуємо на завершення всіх необхідних юридичних процедур у січні 2024 року, які дозволять якнайшвидше отримати відповідне фінансування”, – підкреслюється в заяві.

50 млрд євро, що будуть виділені Євросоюзом для України, спрямовуватимуться, зокрема, на підтримку макроекономічної стабільності, відновлення та модернізацію нашої держави, а також прискорення інтеграції в ЄС.

Важливим також стало погодження 12-го пакету санкцій ЄС проти РФ, наголосило МЗС та додало, що Україна давно працювала разом із партнерами над новим європейським санкційним пакетом, який сприятиме закриттю для Росії лазівок для обходу санкцій, а також зменшуватиме можливості подальшого фінансування російської воєнної машини.

Читайте також: Україна спільно з партнерами готує матрицю реформ - Шмигаль

Крім того, Міністерство закордонних справ привітало зобов’язання ЄС та його держав-членів і надалі задовольняти нагальні військові та оборонні потреби України, зокрема через Європейський фонд миру (EPF) та Місію військової допомоги ЄС, а також через двосторонню допомогу держав-членів.

МЗС також закликало ЄС якнайшвидше затвердити новий, восьмий, транш допомоги в межах Європейського фонду миру і висловило підтримку пропозиції Європейської Ради прискорити роботу над реформуванням EPF та збільшенням його фінансування для якнайкращого задоволення військових потреб України.

Насамкінець зовнішньополітичне відомство України заявило про сподівання на швидке узгодження механізму використання російських заморожених активів для відновлення України, а також їхнє спрямування на потреби України, зокрема через Ukraine Facility.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Європейська рада оприлюднила висновки саміту щодо України, розширення й реформ. Вони містять, зокрема, документальне підтвердження рішення глав держав та урядів ЄС розпочати переговори про членство з Україною і Молдовою.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що готовий підтримати виділення Євросоюзом 50 млрд євро Україні, якщо Будапешт отримає всі заморожені Єврокомісією кошти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-