Схвалення Євросоюзом пакету фіндопомоги Україні стане сигналом для США - Стефанішина

Схвалення Євросоюзом пакету фіндопомоги Україні стане сигналом для США - Стефанішина

Укрінформ
Позитивне рішення Євросоюзу щодо надання Україні довгострокової фінансової допомоги стане позитивним сигналом для Вашингтона.

Таке переконання висловила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час панельної дискусії в Німецькому товаристві зовнішньої політики (DGAP) у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами урядовця, Київ чекає від саміту ЄС «послідовності рішень», які в разі успіху допоможуть Україні мати стратегічну ясність на наступний рік і надалі з погляду макрофінансової стабільності, планування зростання ВВП, інвестицій у відновлення, у проведення реформ тощо. Йдеться, зокрема, про рішення щодо надання 50 млрд євро впродовж 4 років.

«Якщо це буде схвалено, це надасть дуже позитивного духу майбутнім рішенням у Конгресі США щодо фінансової підтримки. Це дуже взаємопов’язані речі – європейська позиція вплине на американську підтримку», - переконана Стефанішина.

Вона звернула увагу на тенденцію, яка спостерігається в багатьох столицях, фокусуватися на внутрішніх проблемах, що є «фантастичною можливістю для популістів і радикальних груп». У цьому зв'язку віцепрем’єр-міністр наголосила на необхідності дивитися на ширшу перспективу, бути згуртованими. У цьому контексті вона згадала про необхідність зміцнення оборонної індустрії.

«Потенціал оборонної індустрії не має знижуватися. Думаю, зараз це вже і європейський дискурс. Сподіваємося, нова Єврокомісія після виборів 2024 року зробить пріоритетом оборонну промисловість як промислову політику. Тут є великі перспективи», - вважає урядовець.

Вона також подякувала Німеччині за надану Україні допомогу та наголосила на потребах ЗСУ у зброї для протидії російській агресії.

«Ми потребуємо рішень щодо Taurus, інших озброєнь. Ці рішення мають бути ухвалені, як би важко це не було… Ми потребуємо танків, далекобійної артилерії, ППО, дронів, технологій... Завдяки цій допомозі ви не бачите, як гинуть щодня тисячі й тисячі цивільних. Для нас люди – найцінніше. Ми захищаємо наших людей. Україна стала фронтлайнером усіх найсучасніших технологій... Це – єдиний шлях вижити», - сказала віцепрем’єр-міністр, наголосивши, що Україна довела, що є відповідальним і надійним партнером.

Читайте також: Стефанішина звернулася до країн ЄС через можливе вето Угорщини щодо України

Як повідомлялося, загальна бюджетна підтримка України з боку Європейського Союзу цього року перевищила 16,5 млрд євро. 23 жовтня Україна отримала від ЄС дев’ятий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 мільярда євро. Київ розраховує, що новий механізм багаторічної підтримки - Ukraine Facility - обсягом 50 млрд євро буде схвалений державами-членами ЄС якнайшвидше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-