ЄС оприлюднив офіційний документ про початок переговорів з Україною і Молдовою щодо членства

ЄС оприлюднив офіційний документ про початок переговорів з Україною і Молдовою щодо членства

Укрінформ
Європейська рада за підсумками першого дня роботи, 14 грудня, оприлюднила висновки саміту щодо України, розширення й реформ, в яких міститься документальне підтвердження рішення глав держав та урядів Євросоюзу розпочати переговори про членство в ЄС з Україною і Молдовою.

Як повідомляє Укрінформ, повний текст цього документу оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Європейська рада ухвалює висновки Ради ЄС щодо розширення від 12 грудня 2023 року. На основі представленого Європейською Комісією пакета розширення від 8 листопада 2023 року, Європейська рада прийняла такі рішення:

Україна й Республіка Молдова

Європейська рада вирішила відкрити переговори про входження з Україною й Республікою Молдова. Європейська рада запрошує Раду ЄС ухвалити належні рамки для переговорів, щойно відповідні кроки будуть здійснені на виконання рекомендацій Європейської комісії від 8-го листопада 2023 року», - йдеться у документі.

У цьому ж тексті зафіксовано надання статусу країни-кандидата на входження до ЄС для Грузії, та початок переговорів щодо членства з Боснією і Герцеговиною, щойно ця країна виконає мінімальні вимоги критеріїв щодо членства. Європейська рада також висловила готовність рухатися до завершення переговорного процесу щодо входження до ЄС з Північною Македонією.

Європейська рада підтвердила повну та одноголосну підтримку просуванню до членства в ЄС для країн Західних Балкан, та власні зобов’язання щодо підтримки реформ та економічного розвитку цього регіону.

Європейська рада підкреслила, що процес розширення є геостратегічною інвестицією у мир, безпеку, стабільність і заможність. Цей процес є рушієм для покращення економічних та соціальних умов життя для громадян ЄС, скорочує відмінності у розвитку між різними регіонами Європи, та сприяє захисту цінностей, на яких оснований весь Європейський Союз.

Читайте також: Єврорада підтвердила непохитну підтримку України - висновки саміту ЄС

Водночас, як зазначається у висновках саміту, не лише країни-кандидати, але й сам Європейський Союз має бути готовим до майбутнього розширення, та здійснити реформи для збереження власної здатності для розвитку та ефективних дій. Процеси реформ в країнах-кандидатах та в ЄС мають здійснюватися паралельно одне до одного.

Як вже повідомлялося, в Брюсселі відбувається засідання Європейської ради. Лідери країн ЄС розглядають рішення, що мають для України історичне значення. Сьогодні ввечері Європейська рада погодила рішення про початок переговорів ЄС з Україною і Молдовою щодо членства, та продовжує обговорення пропозиції щодо створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро в уточненому довгостроковому бюджеті ЄС на 2024-2027 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-