У Гаазі відбувається перше засідання Ради Реєстру збитків, завданих Росією Україні

У Гаазі відбувається перше засідання Ради Реєстру збитків, завданих Росією Україні

Укрінформ
У нідерландській Гаазі відбувається перше засідання Ради Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Раду Європи.

“На своєму першому засіданні в Гаазі (11-15 грудня) Рада Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України (RD4U), обрала свого голову та заступника голови, прийняла правила процедури та обговорила у терміновому порядку категорії збитків, які будуть прийняті для подання до Реєстру”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Рада обрала партнера юридичної фірми Gibson, Dunn & Crutcher та колишнього голову Європейського суду з прав людини Роберта Спано своїм головою, а доктора Кіара Джіорджетті, професора юридичної школи Річмонда - заступником голови.

Виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, Маркіян Ключковський також докладно поінформував про роботу, проведену в рамках розробки різних систем та функцій Реєстру та підготовку до початку подання заяв навесні 2024 року.

Рада особливо привітала велику підготовчу роботу, проведену виконавчим директором та секретаріатом Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

Читайте також: Обрали склад Ради Реєстру збитків, завданих російською агресією проти України

Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра представила пропозицію щодо категорій заяв, яку було прийнято урядом України 1 грудня 2023 року. Мудра висловила побажання уряду України, щоб Рада якнайшвидше ухвалила категорії заяв.

“Реєстр збитків для України – це дуже важлива ініціатива для забезпечення справедливості та підзвітності в Україні, і ми раді, що розпочали нашу роботу. Ми розглянули категорії претензій, які будуть прийнятні для подання до Реєстру збитків для України відповідно до критеріїв, закладених у Статуті Реєстру, та відповідно до норм міжнародного права. Ми вдячні заступниці міністра Мудрій за подання пропозиції уряду України на нашій зустрічі”, – заявили в Раді.

Тут визнали необхідність прийняття переліку категорій претензій, а також інших правил і положень, що регулюють роботу Реєстру.

Очікується, що категорії включатимуть, зокрема, заяви, пов'язані з:

  • втратою життя, катуваннями та сексуальним насильством, а також тілесними ушкодженнями;
  • примусовим переміщенням та вимушеним переселенням осіб;
  • втратою майна та доходів, а також іншими формами економічних збитків;
  • пошкодження критичної інфраструктури та інших державних об'єктів;
  • пошкодження історико-культурної спадщини;
  • екологічна шкода та інші категорії, визначені Радою.
Читайте також: Загальна сума збитків довкіллю в Україні через війну сягнула ₴2,2 трильйона - міністр

Як повідомлялося, перше засідання Конференції країн-учасниць Реєстру відбулось 27 червня, через місяць після оголошення підписання Договору про Реєстр у Рейк’явіку. Результатами Першої Конференції стали призначення виконавчого директора Реєстру Маркіяна Ключковського, також були затверджені попередні витрати на існування Реєстру, адміністративні питання щодо приміщення та був оголошений прийом кандидатів до членів Ради Реєстру.

12 вересня відбулась Друга Конференція країн-учасниць Реєстру, а це вже 43 країни та ЄС. Головні рішення Другої Конференції - стартував конкурс на обрання членів Ради Реєстру збитків.

Фото: Ірина Мудра, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-