Обрали склад Ради Реєстру збитків, завданих російською агресією проти України

Обрали склад Ради Реєстру збитків, завданих російською агресією проти України

Укрінформ
Конференція учасників Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України, обрала сімох членів Ради Реєстру. Перше засідання відбудеться у грудні в Гаазі.

Про це розповіла заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра, яка взяла участь у третьому засіданні Конференції учасників міжнародного Реєстру збитків компенсаційного механізму, що відбувалося у Раді Європи, повідомляється на сайті Мін'юсту.

"Третє засідання було дуже продуктивним і важливий з точки зору ухвалених рішень. Участь у засіданні взяли 44 держави. На сьогоднішній конференції затверджуємо кандидатів у Раду Реєстру та працюємо над правилами та процедурами щодо категорій збитків та вимог до доказової бази», - повідомила заступниця міністра.

Вона зазначила, що обраний склад Ради Реєстру складається з висококваліфікованих професіоналів із практичним досвідом у питаннях репарацій, роботі різних компенсаційних комісій та потужним академічним бекграундом.

Читайте також: Загальна сума збитків довкіллю в Україні через війну сягнула ₴2,2 трильйона - міністр

На сайті РЄ вказується, що з 18 кандидатів (дев'ять чоловіків і дев'ять жінок) із чотирьох різних континентів обрано на трирічний термін (з можливістю продовження один раз) Юлію Кирпу (Україна), Норберта Вюлера (Німеччина), К'яру Джорджетті (Італія), Роберта Спано (Ісландія), Вейо Гейсканена (Фінляндія), Люсі Рід (США) та Александру Менжиковську (Польща).

Найближчим часом очікується затвердження правил і процедур роботи міжнародного Реєстру збитків, категорій збитків, вимог до доказової бази тощо.

Розпочати «роботу на повну» для Реєстру планується до кінця першого кварталу 2024 року.

«Далі: якщо все це виконаємо, а я в цьому не сумніваюсь, - то Реєстр стане фундаментом для архітектури всього Компенсаційного механізму, а також Комісії та Фонду. Летимо з третьою космічною швидкістю, аби притягнути агресора до відповідальності і дати постраждалим механізм для отримання компенсацій», - підсумувала результати Третьої Конференції Мудра.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Росія зруйнувала і пошкодила понад 130 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури

Як повідомлялося, перше засідання Конференції країн-учасниць Реєстру відбулось 27 червня, через місяць після оголошення підписання Договору про Реєстр у Рейк’явіку. Результатами Першої Конференції стали призначення виконавчого директора Реєстру Маркіяна Ключковського, також були затверджені попередні витрати на існування Реєстру, адміністративні питання щодо приміщення та був оголошений прийом кандидатів до членів Ради Реєстру.

12 вересня відбулась Друга Конференція країн-учасниць Реєстру, а це вже 43 країни та ЄС. Головні рішення Другої Конференції: стартував конкурс на обрання членів Ради Реєстру збитків.

Фото: coe.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-