Росія розставляє багато пасток, аби завадити партнерам підтримувати Україну - прем'єрка Естонії

Росія розставляє багато пасток, аби завадити партнерам підтримувати Україну - прем'єрка Естонії

Укрінформ
Росія розставляє для демократичного світу, який підтримує Україну, пастки, розраховуючи на те, що країни-партнери залишать зрештою Україну наодинці з північним сусідом.

Таку думку висловила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас у гостьовій статті для медіагрупи Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), перелічивши «пастки» Кремля, передає Укрінформ.

Перша – це пастка надії: помилкове очікування швидкого вирішення. Політикиня застерегла проти переговорів за рахунок українського суверенітету. «Це надія на те, що наша згода на успішне захоплення земель у XXI столітті задовольнить апетит Росії. Бажання домовлятися походить від тих, хто за всяку ціну хоче стабілізувати відносини з Росією», – зауважила вона.

Крім того, є пастка страху: погрози російського керівництва та картини ядерних вибухів на російському державному телебаченні покликані налякати вільний світ, адже розпалюванням страхів російське керівництво хоче змінити сприйняття війни в трансатлантичному співтоваристві, переконана Каллас.

Це, продовжила вона, заводить Захід у пастку самостримування, викликану страхом перед ескалацією. Через цей страх дехто стверджує, що допомога Україні в захисті від агресії означає ескалацію. «Моя відповідь на це: захист – це не провокація. Росію провокує не опір, її провокує слабкість», – підкреслила глава естонського уряду.

Читайте також: Глава МЗС Швеції закликав Євросоюз до збільшення допомоги Україні

Вона також згадала цільові кампанії з дезінформації в соцмережах і назвала їх пасткою дезінформації. Окрім звичайної війни проти України, Кремль веде тіньову війну, в якій дезінформація та війна даних є іншим важливим фронтом. «Дезінформаційна кампанія Кремля охоплює величезну аудиторію через соціальні мережі – вона буквально в наших кишенях, телефонах і додатках», – зауважила естонська прем'єрка.

Вона зазначила, що ця російська кампанія спрямована на те, щоб перешкодити демократичним лідерам і суспільствам підтримувати Україну, спровокувати внутрішні політичні розбіжності та вплинути на демократичні голоси, включно з рішеннями, які приймають на виборчих дільницях. З моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну кількість підписників кремлівських облікових записів зросла більш ніж втричі у Телеграмі, більш ніж удвічі – у ТікТоку і майже на 90% – на Ютубі, тоді як Фейсбук має найбільшу аудиторію кремлівських акаунтів, навела Каллас статистичні дані.

Вона закликала подумати про те, як зупинити ботів і тролів від поширення дезінформації. Особливу відповідальність, за її спостереженням, тут несуть онлайн-платформи. З цією метою Європейський Союз ухвалив Закон про цифрові послуги. Відповідно до нього компанія Meta, соцмережа X і ТікТок зобов’язані запобігати незаконній та шкідливій діяльності в інтернеті та поширенню дезінформації. Однак є інші платформи, такі як Телеграм, які потребують підвищеної уваги.

«За своєю суттю це боротьба воль. У цій боротьбі ми не повинні боятися власної сили. Остання пастка російської дезінформації полягає в тому, щоб змусити нас повірити, що підтримка України – це програна справа, що ми першими втомимося. Ми можемо довести протилежне!» – підкреслила очільниця естонського уряду.

Читайте також: Російська пропаганда використовувала сервіс Cameo для поширення дезінформації

«Росія готується до тривалої війни проти України. Про швидку перемогу не може бути й мови, тому треба мати план на тривалу боротьбу. Непевні часи таять у собі багато пасток», – підсумувала вона.

Каллас є прем'єр-міністром Естонії з січня 2021 року. Це робить її першою жінкою в історії балтійської країни, яка очолила уряд. Її вважають однією з найрішучіших прихильниць України.

Як повідомлялося, глава уряду Естонії заявила про те, що її країна готова втратити субсидії з Фонду згуртування ЄC в разі вступу України до блоку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-