Російська пропаганда використовувала сервіс Cameo для поширення дезінформації

Російська пропаганда використовувала сервіс Cameo для поширення дезінформації

Укрінформ
Російські пропагандисти використовували відео знаменитостей із платформи Cameo для поширення своєї антиукраїнської дезінформації.

Про це заявили дослідники з кібербезпеки Центру аналізу загроз корпорації Microsoft, повідомляє CNN, передає Укрінформ.

Починаючи з липня, проросійські соціальні медіа-канали поширювали відео з американськими знаменитостями, які були "змонтовані обманним шляхом для просування антиукраїнської пропаганди", йдеться у звіті.

Cameo - популярний веб-сайт, де люди можуть платити публічним особам за персоналізовані відеозвернення.

Знаменитості, яких використала російська пропаганда, вочевидь, не знали, що ці відео потім були змонтовані таким чином, що виглядали як напади на Президента України Володимира Зеленського.

"Короткі відеозвернення, в яких знаменитості часто просять "Володимира" звернутися за допомогою від наркозалежності, були відредаговані невідомим авторами з додаванням емоджі і посилань", - йдеться у доповіді.

Відео широко поширювали проросійські сторінки в соціальних мережах, а потім - і російські ЗМІ, яких підтримує держава, де їх позиціонували як звернення безпосередньо до Президента Зеленського, зауважується в доповіді.

Дослідники Microsoft заявили, що спостерігали щонайменше сім таких маніпуляцій з відеозверненнями знаменитостей, які використовувалися з кінця липня 2023 року. Окрім актора Елайджи Вуда і боксера Майка Тайсона, у відеороликах фігурували інші американські знаменитості, такі як Прісцилла Преслі, актори Дін Норріс, Кейт Фленнері та Джон МакГінлі.

Читайте також: Підробка документів та фейкова журналістка: як Росія створила фейк про втечу Зеленського у Флориду

У деяких випадках відео були змонтовані так, щоб виглядало так, ніби це інтерв'ю для новинних агентств або з власного акаунта знаменитостей у соціальних мережах - і були частиною широких закликів до Зеленського про допомогу у зв'язку з видуманою проблемою зловживання психоактивними речовинами.

Представник Cameo повідомив CNN, що компанія не коментує публічно "деталі своїх розслідувань Trust & Safety". Однак додали, що подібні відео "порушують Правила спільноти Cameo, і у випадках, коли такі порушення підтверджуються, Cameo, як правило, вживає заходів для видалення проблемного контенту і призупиняє дію облікового запису покупця, щоб запобігти подальшим проблемам".

Як повідомляв Укрінформ, Роспроп підробив відеозвернення американської кіноакторки до Зеленського.

Фото: Bloomberg via Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-