Підробка документів та фейкова журналістка: як Росія створила фейк про втечу Зеленського у Флориду

Підробка документів та фейкова журналістка: як Росія створила фейк про втечу Зеленського у Флориду

Фактчек
Укрінформ
Російський агітпроп підробив сертифікат з натуралізації

ЗМІ кремлівського пулу, z-телеграм-канали, а також сумнівні американські та грецькі новинні сайти поширюють фото сертифіката з натуралізації (документ, який надається громадянам США, які народились в іншій країні) на ім’я Президента України Володимира Зеленського.

Пропагандисти стверджують, що це фото анонімно виклав агент секретної служби США (організація, що займається охороною президента США та його родини, вищих чиновників США та іноземних лідерів на території Америки). Цей “агент” заявив, що охоронятиме Володимира Зеленського та його сім'ю  після їхньої втечі до США, яка запланована на весну 2024 року. Він також зазначив, що на життя родини Зеленських нібито виділятимуть 20 мільйонів доларів на рік, що становить 10% від бюджету цього відомства.

Це фейк. За допомогою графічних редакторів сертифікат з натуралізації був відредагований. Його шаблон легко можна знайти на офіційних сайтах міграційної служби США. У мережі інтернет також є десятки подібних документів, які виклали самі громадяни США.

У підробленому документі ми бачимо ряд помилок.

По-перше, у справжніх документах у реєстраційному номері між кожними трьома цифрами є пробіл, тоді як у підробленому його немає. 

По-друге, у оригінальних документах біля фотографії стоїть печатка з орлом та є підпис людини  ліворуч від фото. На підробленому документі цього немає, як і на  чернетці, яку можна завантажити з сайтів урядових органів США.

По-третє, фото Володимира Зеленського, яке пропагандисти використали для фейку, можна знайти на будь-якому новинному сайті у світі, зокрема і на нашому. 

Джерелом фейку став аудіозапис, викладений анонімно на You-Tube каналі під назвою John Doe з 33 підписниками.  Цей канал створений 18 вересня 2023 року, і відтоді там було викладено лише це відео. У тому, що людина, чий голос чути на відео, справді працює у секретній службі США, сумніваються навіть ті, хто переглянув відео. У коментарях російською мовою є багато дописів, де користувачі вважають це відео фейковим.

Саму ж фейкову світлину з підробленим сертифікатом з натуралізації Володимира Зеленського вперше виклали не на You-Tube каналі John Doe, а на англомовному сайті DC Weekly.  Як автора матеріалу вказано “журналістку” на ім’я Джесіка Девлін. У її профілі на сайті зазначено, що вона раніше було кореспонденткою в Іраку та Москві.

Проте такої журналістки не існує. Фото її профілю на сайті належить американці єврейського походження Джуді Баталіон. Її фото легко знайти в інтернеті. Вперше його опублікувало Jewish Telegraphic Agency у 2013 році.

Російська пропаганда не вперше створює фейки про те, що Президент та його родина нібито тікають з України. Зокрема, вже був розвінчаний фейк, що перша леді України Олена Зеленська отримала ізраїльський паспорт.

Раніше роспроп створив відеофейк про те, що у актора Денні Трехо просили відкат за підтримку України.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-