Роспроп підробив відеозвернення американської кіноакторки до Зеленського

Роспроп підробив відеозвернення американської кіноакторки до Зеленського

Укрінформ
Пропагандисти освоїли сервіс із обміну відео Cameo для створення фейків

Російський телеграм-канал поширив відео, в якому американська кіноакторка Прісцила Преслі звертається до чоловіка на ім’я Володимир і закликає його до лікування в реабілітаційному центрі від залежності. Пропагандисти стверджують, що у цьому відео «вдова Елвіса Преслі порадила Зеленському пройти лікування від наркозалежності».

Це фейк. Насправді ж пропагандисти скористалися сервісом Cameo, за допомогою якого будь-хто може замовити відео від зірки за гроші. На сторінці Преслі в Cameo є безліч відео, в яких вона звертається до різних людей. Багато з них записані саме в тій локації, що і на відео, яке поширили пропагандисти. Для створення заявки на відео програма просить вести тільки ім’я людини, до якої звертаються. Саме тому у відео звучить тільки ім’я «Володимир», але взагалі нічого не сказано про Зеленського. З контексту ж випливає, що таке звернення замовили родичі чоловіка, якого звуть Володимир. Окрім цього, у зверненні йдеться про алкогольну залежність, а не наркотичну, про яку пишуть пропагандисти.

Останнім часом такі відео все частіше з’являються на російських ресурсах. Нещодавно схоже відеозвернення актора Джона Макгінлі спростували журналісти Stopfake. А ще раніше в російських медіа поширювалося відео з Елайджей Вудом, який нібито також звернувся до Зеленського, що було спростовано VoxUkraine. Даний наратив направлено на дискредитацію Президента України та має на меті створити негативну громадську думку про нього.

Використання відомих особистостей при створенні фейків є досить поширеним у російських пропагандистів. Такий метод називають «культ особи». Його використовують для створення публічного образу як позитивного, так і негативного. 

Раніше Укрінформ спростував фейк, для створення якого росіяни використали відео американської співачки Мадонни.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-