Росфейк: Мадонна і послання путіна

Росфейк: Мадонна і послання путіна

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти сфабрикували кліп суперзірки та пов’язали його з виступом путіна

Російські телеграм-канали днями поширили відео, яке буцімто є уривком нового кліпу американської співачки Мадонни. В ньому вона нібито збиває з шахівниці пішака, розфарбованого в кольори українського прапору, під власну пісню Back That Up To The Beat. У дописі, що супроводжує відео, пропагандисти пов’язали ролик із посланням путіна 21 лютого. Крім того, вони приписали Мадонні, що співачка не вперше робить антиукраїнській контент, а у пісні, що звучить у відео, змогли почути слова «Хочеш вибачитись? Абсолютно ніхто не вибачається».

Такого кліпу Мадонни на пісню Back That Up To The Beat немає на офіційній сторінці співачки в Ютуб, а також в Інстаграм. Більш того, не дивлячись на те, що на Ютубі є офіційне лірик-відео (Official Lyric Video) цієї пісні, воно немає нічого спільного з роликом, що поширили росіяни.

Офіційне лірик-відео кліпу з’явилося ще 7 січня, супроводжується текстом, на ньому Мадонна не вбрана у шкіряний костюм, як у ролику пропагандистів.

Виявилося, що для створення фейку роспроп використав уривки з відео співачки на її сторінці в ТікТок за 18 грудня 2022 року. Пісня в цьому відео – така ж, що у ролику пропагандистів, і в ній відсутні слова «Хочеш вибачитись? Абсолютно ніхто не вибачається». У відео Мадонни з ТікТок немає і шахівниці, на якій стоїть пішак у кольорах українського національного прапору.

Водночас Google-пошук за картинкою видає кілька посилань на сторінки, де було оприлюднено таку шахівницю та пішака.

Обидва посилання ведуть на розважальний сайт «Шуток», що має російський домен. У своїй підборці на 25 картинок цей сайт розмістив і скріншот допису телеграм-каналу «Шейх Тамир», на якому теж було поширено фейкове відео про Мадонну. Відбулося це 17 лютого, і про послання путіна там не йдеться.

Це не перший випадок, коли російська пропаганда намагалася зіграти на імені Мадонни та поширити фейк. У грудні минулого року росіяни тиражували відео, на якому нібито американська співачка жує та випльовує український прапор. Команда VoxCheck це розвінчала.

Ще на самому початку повномасштабного вторгнення Мадонна виступила на підтримку України.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-