Україна та Німеччина почали переговори про гарантії безпеки

Україна та Німеччина почали переговори про гарантії безпеки

Укрінформ
Україна та Німеччина розпочали перший раунд переговорів щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки, українську переговорну групу очолив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба ОП.

«За дорученням Президента України та керівника Офісу Глави держави сьогодні розпочато перший раунд переговорів із Федеративною Республікою Німеччина стосовно двосторонніх гарантій безпеки, як це передбачено Спільною декларацією про підтримку України, укладеною 12 липня 2023 року у Вільнюсі», – ідеться у повідомленні.

В ОП нагадали, що свого часу Німеччина долучилася до п’яти інших держав «Групи семи» (G7), з якими Україна вже розпочала відповідні двосторонні переговори.

Читайте також: Оборонна співпраця з Італією та гарантії безпеки: Зеленський провів розмову із Мелоні

«Німеччина – наш надійний партнер та один із лідерів фінансової, військової та гуманітарної допомоги Україні. Без Німеччини неможливо уявити дієвість гарантій безпеки, а також майбутнє членство України у євроатлантичній спільноті. Саме тому початок двосторонніх безпекових переговорів із Німеччиною такий важливий», – зауважив Жовква.

Під час переговорів сторони обмінялися баченням підходів до майбутніх двосторонніх гарантій безпеки, їхнього формату та наповнення, а також узгодили план подальших дій.

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

Станом на початок вересня до декларації про надання Україні гарантій безпеки долучилися 28 країн. Із трьома з них були розпочаті перемовини щодо укладення відповідних договорів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-