На Банковій анонсували початок переговорів про гарантії безпеки ще з однією країною

На Банковій анонсували початок переговорів про гарантії безпеки ще з однією країною

Ексклюзив
Укрінформ
До декларації щодо надання Україні гарантій безпеки приєдналося 28 країн, із трьома з них уже проводяться переговори про укладення відповідних договорів, а незабаром діалог може розпочатися ще з однією державою.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв’ю Укрінформу.

«На сьогодні 21 країна долучилася до власне країн G7. Тобто це 7 плюс 21. Ми, до речі, не змушуємо жодну країну, але говоримо про те, що Декларація відкрита. Нагадаю, що ця Декларація була розповсюджена серед усіх членів НАТО на саміті у Вільнюсі, але до неї почали вже приєднуватися не лише члени Альянсу. Із трьома країнами – США, Великою Британією, Канадою – ми вже відкрили переговори про двосторонні юридично зобов’язуючі документи. Можу анонсувати, що невдовзі розраховуємо розпочати переговори ще з однією країною", - сказав Жовква.

Читайте також: Авіаційна коаліція зараз налічує 14 країн, кожна з них зробить свій внесок - ОП

На його думку, переговори з тими першими країнами мають бути фіналізовані до кінця цього року, і в ідеалі такі документи мають бути підписані.

Заступник керівника ОП пояснив, що договори мають пройти процедури затвердження.

Він також зазначив, що Україна розраховує отримати досить сильні гарантії не лише зі США, а з усіма країнами G7.

«Ще одного повторення Будапештського меморандуму точно не буде. Не буде Будапешту-2, 3 чи 4. А будуть чіткі, юридично вивірені, юридично зобов’язуючі документи», - заявив Жовква.

Як повідомлялося, на саміті НАТО у Вільнюсі, що проходив 11-12 липня, лідери країн "Групи семи" (G7) погодили Спільну декларацію про підтримку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-