Авіаційна коаліція зараз налічує 14 країн, кожна з них зробить свій внесок - ОП

Авіаційна коаліція зараз налічує 14 країн, кожна з них зробить свій внесок - ОП

Укрінформ
Авіаційна коаліція з надання Україні винищувачів налічує 14 країн, кожна з яких зробить свій внесок.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв’ю Укрінформу.

«Деякі держави на сьогодні ще не встигли публічно заявити про свою участь. Однак кожна з 14-ти учасниць забезпечить свій внесок», - зазначив він.

Заступник очільника ОП нагадав, що в авіаційній коаліції, яка фактично почала формуватися 1 червня під час візиту Президента Володимира Зеленського в Кишинів, налічується 14 країн. Проте, за його словами, є певні процедури, адже, наприклад, F-16 – це літак американського виробництва, і США мають надати дозвіл кожній із країн на їх постачання або навіть на використання для навчання.

Читайте також: Ігнат: 160 винищувачів F-16 для України - не така вже й велика кількість

Жовква відзначив, що наразі Нідерланди, Данія, Норвегія оголосили про конкретну кількість літаків F-16, деякі держави – про навчання пілотів, додавши, що не тільки про F-16 Україна веде мову.

Так, він зауважив, що під час візиту у Швецію (візит Президента відбувся 19 серпня – ред.) говорили про «Гріпени» як зі шведським прем’єр-міністром, так і з усіма лідерами парламентських партій.

Читайте також: F-16 дозволить отримати перевагу над ворогом на окупованих територіях – Ігнат

«Ми розуміємо, Швеція ще не є членом НАТО і поки що має сама нести повну відповідальність за свою безпеку. Але ми усвідомлюємо, що Швеція дуже скоро стане членом НАТО. До речі, Україна в цьому плані Швеції допомагає, говоримо з Туреччиною по всіх каналах. Коли Швеція стане повноправним членом НАТО, тоді питання щодо літаків піде швидше», - переконаний заступник керівника ОП.

Як повідомлялось, Президент Володимир Зеленський заявив, що українським Повітряним силам загалом потрібно близько 160 винищувачів, щоб не давати Росії можливості домінувати в повітрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-