Малюська розповів, чого очікує від збільшення чисельності НАБУ

Малюська розповів, чого очікує від збільшення чисельності НАБУ

Єдині новини
Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська висловив сподівання, що збільшення чисельності співробітників Національного антикорупційного бюро допоможе швидше проводити розслідування.

Таку думку він висловив у ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рекомендації щодо збільшення кількості співробітників НАБУ і вдосконалення щодо повноважень НАЗК - перевіряти декларації - це з точки зору Єврокомісії і є частиною тих семи рекомендацій, які були дані раніше. А саме - однією з рекомендацій щодо боротьби з корупцією. Безумовно, кількість має перерости в якість. Річ у тому, що зараз окремі гучні кримінальні провадження щодо дуже вагомих топових особистостей були закриті у зв’язку зі спливом строків розслідування. Це свідчить про те, що, напевно, ресурсів, аби швидко розслідувати відповідні кримінальні провадження, не вистачає. Безумовно хотілося б, щоб таких закриттів без вироків було якомога менше. Тому я дуже сподіваюся, що збільшення кількості співробітників допоможе проводити розслідування швидше, оперативніше, щоб вкладатися в строки, передбачені Кримінально-процесуальним кодексом», - розповів Малюська.

За його словами, «ми не в тій ситуації», щоб дискутувати на тему доречності чи недоречності рекомендацій Єврокомісії. Міністр нагадав, що Україна перебуває на фінальній стадії початку перемовин про членство в ЄС «і в наших ключових інтересах зараз терміново, швидко виконати вимоги Європейського Союзу, тим паче, що вони не є якимись критично складними».

Читайте також: Малюська про початок переговорів з ЄС: Не треба мріяти, що ухвалимо два-три закони - і крапка

«Відповідно, навіть не вдаючись в дискусії про сутнісні реформи, їх потрібно виконувати з огляду на те, що ми хочемо стати членом ЄС. І зараз будь-які суперечки можуть нам цей процес загальмувати. Особливо враховуючи, що це питання надто політизоване», - зауважив очільник Мін’юсту.

Зокрема, вказав він, збільшення кількості детективів НАБУ на 300 осіб - це та реформа, про яку просили західні партнери. «Власне, самому НАБУ вже не один рік просто не вистачає рук вести ті провадження, які вже зареєстрували. І враховуючи той фокус на боротьбі з корупцією, який зараз є в усій державі, банально рук не вистачає. Відповідно, щоб ефективно працювати, ефективно ловити корупціонерів, їм потрібні додаткові ресурси. Це досить обґрунтована об’єктивна потреба правоохоронного органу», - сказав Малюська.

Він додав, що сім рекомендацій ЄС необхідно імплементувати якомога швидше до початку перемовин: «Ми просимо парламент прийняти ці два законопроєкти до кінця цього року. Тобто протягом наступних півтора місяця. Це важливо, це критично і в нас є розуміння».

Також міністр висловився стосовно рекомендацій щодо збільшення повноважень НАЗК.

Читайте також: Малюська: Європейські науковці вивчать наші рецепти боротьби з олігархами

«Насправді це не стільки збільшення, скільки повернення повноважень НАЗК, які вони мали ще два місяці тому. Відновлення декларування активів державними службовцями та політиками - це теж одна з вимог наших партнерів і нашого громадянського суспільства, щоб чиновники і політики стали більш прозорими. Відбулося кілька незапланованих заздалегідь змін до закону, які раніше не погоджувалися нашими західними партнерами. І наші західні партнери попросили повернути все, як було, а вже після цього переходити до дискусії, як краще вдосконалити законодавство. Я не сказав би, що ані включення цих норм, ані їх виключення радикально змінює режим декларування. Це радше зачистка того, що потрапило в закон поза погодженою рамкою чи поза погодженим текстом, і, відповідно, потребує подальшої дискусії», - резюмував Малюська.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 14 листопада підтримав законопроєкти про приведення законодавства щодо запобігання корупції у відповідність до висновків Європейської комісії.

Фото: minjust.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-