Малюська: Європейські науковці вивчать наші рецепти боротьби з олігархами

Малюська: Європейські науковці вивчать наші рецепти боротьби з олігархами

Укрінформ
Закон про олігархів та відповідний реєстр є корисним інструментом, який може бути потрібним після закінчення війни, якщо олігархи збережуть свій вплив.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, таку думку міністр юстиції Денис Малюська висловив у ефірі телемарафону «Єдині новини», відповідаючи на запитання, коли відновиться робота над реєстром олігархів, яка нині поставлена на паузу.

«Уже ведеться ця робота… Ми дійсно вважаємо, що закон про олігархів і реєстр олігархів - це корисний інструмент, який може бути потрібним після закінчення війни, якщо олігархи збережуть свій вплив», - сказав Малюська.

За його словами, зараз ведуться перемовини з європейськими партнерами, яких переконують, що цей інструмент можливий.

Читайте також: Закон про олігархів зараз на паузі, але розслідування тривають - Малюська

«Зокрема, у грудні я планую взяти участь у відповідній конференції, де Рада Європи буде обговорювати питання грошей та політики… Зберуться європейські науковці з тим, щоб вивчити досвід України, наші рецепти боротьби з олігархами, зокрема, закон про олігархів, подивитися, як це співвідноситься з заходами, які вживалися в країнах Заходу. Подивитися, чи цей інструмент може бути прийнятним, чи ні, щоб вирішити, власне, долю цієї паузи… Що буде після паузи - зараз в нас тривають перемовини з нашими європейськими партнерами. Тобто є горизонтальні заходи на кшталт закону про лобізм, але ми не відкидаємо того, що закон про олігархів може бути імплементований по закінченню війни. Зараз ми в активних перемовинах», - розповів очільник Мін’юсту.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2021 року Президент Зеленський підписав Закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Читайте також: Малюська - про справи проти олігархів: Ми не боїмося висувати обвинувачення

Документ забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України. Також установлює критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками.

29 червня 2022 року Президент своїм указом увів у дію рішення РНБО про реєстр олігархів, порядок його формування та ведення. У червні 2023-го Венеційська комісія прийняла рішення рекомендувати Україні відтермінувати імплементацію закону про олігархів через війну.

Фото: minjust.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-