Урсула фон дер Ляєн: Ніхто не зможе відволікти ЄС від допомоги Україні

Урсула фон дер Ляєн: Ніхто не зможе відволікти ЄС від допомоги Україні

Укрінформ
Ситуація на Близькому Сході та потреба перегляду гуманітарних програм для країн регіону не змусять ЄС відволіктися від допомоги Україні, яку євроспільнота підтримуватиме так довго, як це буде необхідним.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками віртуального саміту ЄС, присвяченого ситуації на Близькому Сході, заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

«Дозвольте мені висловити важливу думку. Декотрі переконані, що можуть відволікти нас від підтримки України, і ми будемо змушені обирати, кому допомагати. Ми доведемо, що вони неправі. Ми стоїмо поряд із нашими друзями так довго, як це буде потрібним. Важливо, що наша пропозиція для (уточнення – ред.) багаторічного бюджету ЄС вже була опрацьована, та великий обсяг допомоги для України вже в процесі підготовки. Тому що ми знаємо – вони воюють за наші цінності. Ми будемо стояти поряд із ними так довго, як це буде необхідним», - наголосила очільниця Єврокомісії.

Читайте також: Україна стане єдиною темою наступного засідання Європейської ради - Мішель

Як повідомлялося, від початку російського вторгнення ЄС та його країни-члени надають Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, загальний обсяг якої сягнув вже 82 мільярдів євро.

Зокрема, у цьому році ЄС виділив для України пакет макрофінансової допомоги в обсязі 18 мільярдів євро, яка разом із допомогою інших країн-донорів дозволила державі виконувати базові соціальні функції в умовах війни.

Читайте також: Європарламент підтримав створення Українського фонду у розмірі €50 мільярдів

Зараз у процесі опрацювання перебувають пропозиції Єврокомісії щодо внесення змін у бюджет ЄС на 2024-2027 роки. Вони, зокрема, передбачають створення так званого Українського фонду обсягом 50 мільярдів євро у кредитах та грантах. Ці кошти протягом наступних чотирьох років будуть використовуватися як для негайної фінансової підтримки України, так і для вирішення завдань повоєнної відбудови та імплементації реформ на шляху до членства в ЄС.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-