Прапор ООН не захистить судна у Чорному морі від ракет РФ, потрібні активні дії - посол України

Прапор ООН не захистить судна у Чорному морі від ракет РФ, потрібні активні дії - посол України

Укрінформ
Посол України в Туреччині Василь Боднар сумнівається, що прохід зерновим коридором вантажних суден під прапором ООН зможе захистити їх від російських ракет, і вважає, що ООН має бути більш активною у захисті порушених Росією суверенних прав України.

Про це дипломат сказав на брифінгу на тему: "Зерновий коридор» – якими можуть бути альтернативи угоди" в Медіацентрі Україна -Укрінформ.

За словами Боднара, він не бачить жодного практичного виміру озвучуваної експертами ідеї відправляти зерновим коридором вантажні судна під прапором ООН.

"Чи прапор ООН гарантує від того, що російська ракета не прилетить на палубу і не потопить суховантаж із зерном? Сумніваюся, оскільки ми вже чули заяву Міністерства оборони країни-агресора про те, що будь-які кораблі, які будуть іти в Україну, вважаються військовою ціллю. Це насправді піратство, і тут не треба ані прапора ООН, ані будь-якого іншого", - сказав посол України.

Він зазначив, що кораблі з гуманітарним вантажем чи продукцією невійськового характеру можуть спокійно переміщатися відкритими міжнародними водами, а тим, що Росія їх закриває, вона порушує міжнародне морське право.

"І тут треба думати, як убезпечити судна від цих атак. Я згоден з Президентом (Зеленським - ред.), що ООН має бути більш активною у плані не проштовхування інтересів країни-агресора, зокрема щодо аміакопроводу, а щодо захисту суверенних прав України, які порушені російською війною. Це абсолютно справедливий меседж, на який треба реагувати діями, а не спробами задобрити диктатора Путіна", - заявив Боднар.

Він також зазначив, що час до перемовин президентів Туреччини і Росії є не "мертвим сезоном, а періодом переговорів".

Читайте також: Румунія відреагувала на спроби Росії заблокувати судноплавство в Чорному морі

"Ми чітко розуміємо, що ініціатива має бути продовжена - вона потрібна для гарантування продовольчої безпеки і для нас. Переконаний, що наші перевізники будуть шукати обхідні шляхи вивезення зерна, поки не працює зерновий коридор, залізницею, через Дунай, можливо, ще якісь варіанти. Звичайно, треба думати над альтернативними морськими шляхами... Крім того, мені здається, що треба більш активно залучати ті країни, які були найбільшими реципієнтами українського зерна, зокрема Китай, Іспанію, країни Африки", - резюмував дипломат.

За словами Боднара, Туреччина зацікавлена у продовженні Чорноморської зернової ініціативи, тому Україна сподівається на турецько-російські переговори стосовно цього.

«Абсолютно правильно, що Туреччина зацікавлена у продовженні цієї зернової ініціативи. З одного боку це дійсно постачання до Туреччини, це переробка в Туреччині, це можливість посилювати свої переговорні позиції як медіатор чи посередник. Це також посилює глобальну роль Туреччини», - сказав він.

Дипломат пояснив, що більшість країн, куди постачається українське зерно, вдячні Україні та Туреччині. Боднар додав, що важелі впливу в Туреччині на Росію є, висловивши сподівання, що відбудуться відповідні переговори на двосторонньому рівні.

Крім того, посол переконаний, що Україна триматиметься позиції, що зернова ініціатива має бути продовжена.

«Сам зерновий коридор ніхто не відміняв. Пропозицію про використання прибережних держав, як Румунію і Болгарію, я висловив як пропозицію, одну з альтернативних ідей, але це поки що не обговорюється на офіційному рівні», - зауважив Боднар.

Читайте також: Блокування Росією чорноморських шляхів вимагає посилення «коридорів солідарності» – Боррель

«Суть нашої зернової пропозиції: продовжувати використовувати те, що ми маємо. Але, звичайно, це не виключає можливості опрацьовувати альтернативні формати й альтернативні можливості», - додав він.

Посол також зазначив, що Україна не має можливості забезпечувати військовий ескорт кораблів, і ніхто з міжнародних партнерів не готовий узяти на себе відповідальність за фізичну охорону суден чи вступати в збройні сутички з Росією, Тому Україна сподівається, що турецька сторона проведе переговори з країною-агресором і все-таки переконає їх повернутися до попередньо досягнутих домовленостей.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський заявив 19 липня, що очікує від Організації Об'єднаних Націй практичних дій задля забезпечення безпеки зернового коридору, а не лише заяв.

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи і пов’язані з цим виклики будуть серед головних тем зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-