Кулеба закликав Німеччину підтримати вступ України до НАТО і створення спецтрибуналу для РФ

Кулеба закликав Німеччину підтримати вступ України до НАТО і створення спецтрибуналу для РФ

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Німеччину після докорінної зміни політики щодо військової підтримки України ухвалити ще два ключові рішення – про визначення чіткої перспективи членства України в НАТО та створення Спецтрибуналу для РФ. 

Про це міністр написав у авторській статті для спеціального випуску авторитетного німецького журналу Internationale Politik, передає Укрінформ.

Глава української дипломатії зазначив, що війна Росії проти України визначить майбутнє Європи та обличчя XXI століття.

Він привітав трансформацію позиції Німеччини за попередній рік, зокрема докорінну зміну політики канцлера Олафа Шольца щодо військової підтримки України та визнання федеральним президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром помилок в політиці Німеччини щодо Росії.

Читайте також: Кулеба на Раді міністрів ЄС назвав три умови для поразки Росії

Глава МЗС відзначив, що це кроки в правильному напрямі та свідчення суперсили Німеччини. Водночас він зауважив, що за зміною ставлення мають слідувати дії.

У цьому контексті міністр нагадав, що Німеччина вже здійснила рішучі кроки, підтримавши надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС та постачання нашій державі танків Leopard.

«Ми надзвичайно вдячні за цю підтримку. Два інші ключові рішення, які необхідно ухвалити, це визначення чіткої перспективи членства України в НАТО та створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України», - зазначив Кулеба.

Він акцентував, що перемога України у війні, її вступ до НАТО та ЄС і вирок спеціального трибуналу створять нову європейську реальність.

Читайте також: Кулеба: У Вільнюсі крок до членства України в НАТО буде зроблений, питання - наскільки «довгий»

«Нова Європа, що постане на цих трьох стовпах, буде континентом миру, який спиратиметься на потужну оборону та стримування, а не роззброєння та умиротворення. Європа буде континентом процвітання, який розвиватиме глибокі та диверсифіковані економічні зв’язки з Азією та Африкою, а не утопатиме в політичній корупції Росії. Європа буде континентом зеленої енергетики, а не залежності від російського викопного палива та атомної енергетики. Урешті-решт Європа стане континентом справедливості, де найбільша загарбницька війна 21 століття не лише зазнала поразки, але й завершилася переслідуванням і покаранням винних», - спрогнозував глава української дипломатії.

Водночас він зауважив, що в цьому сенсі нинішній переломний момент - це перехід від минулого до нової реальності, а не кінцева точка.

«Важливо зрозуміти, що призвело до цього нелегкого періоду, і зробити правильні висновки…Нинішній переломний момент приведе до нової реальності стратегічного миру та процвітання лише в тому випадку, якщо Німеччина та інші країни не дозволять заморозити конфлікт і натомість підтримуватимуть Україну, доки останній російський солдат не покине останній квадратний метр нашої міжнародно визнаної території», - наголосив міністр.

У цьому контексті він зазначив, що для України перемогою буде відновлення територіальної цілісності та притягнення російських злочинців до відповідальності, для Заходу - вступ України до ЄС і НАТО для забезпечення довгострокової стабільності, миру і справедливості на Європейському континенті. А для Росії поразкою буде явний крах її загарбницьких військ, що протверезить росіян і подіє як протиотрута від токсичної пропаганди, зауважКулебаив Кулеба.

Насамкінець він висловив думку, що Україна та Німеччина несуть особливу відповідальність за припинення реваншистських амбіцій Москви, яка прагне відновлення Російської імперії.

Читайте також: Кулеба і Столтенберг обговорили зміст рішення НАТО про перспективи членства України

«По-перше, наші два народи поділяють спільну місію подолання будь-яких форм тоталітаризму чи реваншизму. По-друге, саме українці та німці допомагали створювати Російську імперію у XVIII столітті. Нині ми будемо тими, хто покладе край сучасному імперіалістичному божевіллю Росії», - переконаний глава української дипломатії

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО.

На всіх рівнях українська сторона наголосила, що запевнень про те, що "Україна стане членом Альянсу", які лунали під час Бухарестського саміту НАТО у 2008 році, недостатньо.

Натомість Україна ставить перед союзниками по НАТО питання щодо гарантій безпеки та чіткої перспективи руху до повноправного членства в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-