До групи зі створення спецтрибуналу для рф вже приєдналися 36 країн

До групи зі створення спецтрибуналу для рф вже приєдналися 36 країн

Укрінформ
Уже 36 країн входять до групи, яка працює над створенням міжнародного спеціального трибуналу, щоб покарати росію.

Про це сказав заступник керівника ОП Ігор Жовква в ефірі телемарафону “Єдині новини”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“До так званої керівної групи щодо створення трибуналу наразі входять 36 країн. І ця кількість буквально щоденно, щотижнево зростає. До речі, там представники не лише європейського, євроатлантичного простору , наші традиційні партнери й друзі, хто нам допомагає… До цієї групи вже ввійшло, наприклад, дві латиноамериканські країни - це Гватемала і Коста-Рика. І будемо розширювати це на інші континенти”, - сказав Жовква.

Як він зауважив, “хотілося б, щоб всі члени групи мали одностайну думку щодо формату роботи такого трибуналу”.

“Зараз триває дискусія, непростий процес. І ви знаєте, що Україна ще очікує також голосування відповідної резолюції Генасамблеї ООН. Отут, власне, ми підходимо до того, що ви кажете: для того, щоб трибунал виніс перші вироки, чи сформував певні списки, його треба утворити. І ту модель, яку обирає Україна для себе, вона до цього, або як поштовх до цього передбачає голосування резолюції Генеральної Асамблеї ООН. Тому паралельно і в цій групі, і з нашими партнерами в усьому світі ми працюємо над текстом цієї резолюції”, - розповів заступник керівника ОП.

Читайте також: Зеленський: Україна працюватиме над створенням окремого міжнародного трибуналу, а не гібридного

За словами Жовкви, “текст має бути максимально вивірений, максимально точний”.

“Знову ж таки навіть слів “гібридний” там не має бути. Це має бути міжнародний трибунал Ad hoc, який винесе відповідні вироки. Тому робота триває. Тут важливо: якість набагато важливіша, ніж швидкість. Тому в нормальному темпі говоримо з нашими колегами”, - підкреслив заступник керівника ОП.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком, яка опрацьовує питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Читайте також: В Єврокомісії підтвердили підтримку створення спецтрибуналу щодо злочинів рф

Нещодавно у західних ЗМІ з'явилася інформація, що Захід, нібито, розглядає як найбільш реалістичний варіант гібридного трибуналу для притягнення до відповідальності рф. Цей трибунал може поєднати юрисдикцію України та процес на основі міжнародного права.

Україна ж виступає за міжнародну, а не гібридну модель трибуналу, який дасть змогу винести вирок керівництву росії за злочин агресії від імені всього цивілізованого світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-