Зеленський: Україна працюватиме над створенням окремого міжнародного трибуналу, а не гібридного

Зеленський: Україна працюватиме над створенням окремого міжнародного трибуналу, а не гібридного

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський заявляє, що Україна не хоче погоджуватися на жодні гібридні трибунали для росії, і працюватиме над створенням окремого міжнародного трибуналу.

Про це він сказав на спільній пресконференції у Гаазі разом із прем’єр-міністрами Нідерландів і Бельгії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Незважаючи на ту, чи іншу роботу, яка ведеться зараз з партнерами, ми все-таки будемо працювати над створенням окремого спеціального міжнародного трибуналу для росії, бо ми повинні засудити злочин агресії... Ми знаємо, звідки пішов гібридний мир у 2014 році - це Мінські угоди, і ми знаємо, до чого це призвело. Тому на будь-який гібридний мир і гібридний трибунал Україна погоджуватися не хоче", - наголосив Зеленський.

Він зауважив, що зараз уже є велика група країн, які підтримують створення спецтрибуналу, але, звісно, є різні думки щодо формату його роботи.

Читайте також: Україні потрібні справжні мир та правосуддя, а не гібридні їх форми - Зеленський

Позиція ж України, за словами Зеленського, дуже чітка: працювати без будь-яких гібридних форматів, над створенням конкретного трибуналу, щоб росія відповіла за усі злочини, у тому числі, вбивства і катування.

"Повинні відповісти ті люди, які віддавали накази. Для нас це дуже важливо, це одне з принципових питань", - сказав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком, яка опрацьовує питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Нещодавно у західних ЗМІ з'явилася інформація, що Захід, нібито, розглядає як найбільш реалістичний варіант гібридного трибуналу для притягнення до відповідальності рф. Цей трибунал може поєднати юрисдикцію України та процес на основі міжнародного права.

Україна ж виступає за міжнародну, а не гібридну модель трибуналу, який дасть змогу винести вирок керівництву росії за злочин агресії від імені всього цивілізованого світу.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-