Відбір суддів КСУ та нацменшини: Стефанішина зустрілася з делегацією Венеційської комісії

Відбір суддів КСУ та нацменшини: Стефанішина зустрілася з делегацією Венеційської комісії

Укрінформ
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина обговорила з делегацією Венеційської комісії виконання рекомендацій Єврокомісії щодо відбору суддів КСУ, імплементацію антиолігархічного законодавства та законодавства щодо нацменшин.

Про це йдеться у повідомленні Урядового порталу, передає Укрінформ.

«Вперше в Україні запроваджується конкурсна процедура відбору суддів Конституційного суду. Нашим безумовним пріоритетом є забезпечення прозорого, відкритого конкурсу, відповідно до кращих стандартів. Ми підходимо до цього питання зі всією відповідальністю, розуміючи його важливість, зокрема для подальшого руху України до членства в ЄС. Зареєстрований у Верховній раді законопроект підготовлено за результатами консультацій з Венеційською комісією. Міжнародні експерти матимуть визначальну роль в оцінці моральних якостей, доброчесності кандидатів. Це той важливий запобіжник, що не дозволить кандидатам, які не відповідають критеріям доброчесності, брати участь у наступних етапах конкурсу», - зазначила Стефанішина.

Вона наголосила на важливості якнайшвидше запустити конкурсний процес, закликавши представників Венеційської комісії номінувати своїх представників у Дорадчу групу, після ухвалення змін до закону про проведення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду.

Українська сторона поінформувала представників Венеційської комісії про заходи та кроки, здійснені для імплементації законодавства у сфері захисту національних меншин (спільнот). Зокрема, на розгляд Уряду буде найближчим часом винесено проект Концепції загальнодержавної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року», розпочато роботу над змістовним наповнення відповідної програми. Представники Державної служби України з етнополітики та свободи совісті зазначили, що вже проведено понад 16 консультаційних зустрічей з представниками національних меншин, громадських організацій, та корінних народів України.

Окремо учасники зустрічі обговорили забезпечення освітніх, культурних прав представників національних меншин, вживання мов національних меншин у публічній сфері.

У питанні впровадження антиолігархічного законодавства віцепрем’єр-міністр наголосила на важливості врахування особливих умов, в яких сьогодні перебуває Україна у зв’язку з повномасштабною війною росії. Вона також поінформувала про кроки, які готуються для посилення економічної конкуренції, а саме зміни в антимонопольне законодавство відповідно до права ЄС.

Читайте також: В Україні перебуває делегація Венеційської комісії

У зустрічі взяли участь президент Венеційської комісії Клер Базі Малорі, віце-президент Анжеліка Нюссберґер, члени Венеційської комісії Філіп Дімітров та, Ян Велаєр, секретар Венеційської комісії Сімона Ґраната, радник з правових питань Таня Ван Дайк. З українського боку: міністр юстиції України Денис Малюська, голова комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов, голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський, заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс та заступник міністра освіти і науки України Євген Кудрявець.

Європейська комісія “За демократію через право” (Венеційська комісія) – це консультативний орган Ради Європи з питань конституційного права. До компетенції комісії належать: розгляд питань конституційної ситуації в окремих державах, розгляд питань конституційного права загального характеру із застосуванням порівняльного підходу, створення центрів документації конституційного права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-