У МЗС і ВР відреагували на угорські заяви про «дозвіл росії» для вступу України у НАТО

У МЗС і ВР відреагували на угорські заяви про «дозвіл росії» для вступу України у НАТО

Укрінформ
Україна не потребує дозволу росії, аби стати членом НАТО, і вважає, що це лише посилить Альянс і унеможливить повторення російської агресії в Європі в майбутньому.

Про це йдеться в коментарі речника МЗС Олега Ніколенка у відповідь на заяву віцеспікерки парламенту Угорщини, передає Укрінформ.

Ніколенко акцентував, що Україна має суверенне право вільно обирати засоби безпеки, що неодноразово підтверджувалося на рівні всіх держав-членів НАТО, зокрема й Угорщини.

«Ми не потребуємо дозволу росії, аби стати членом Альянсу. Водночас небезпечно, коли окремі угорські політики намагаються ставити безпеку євроатлантичного простору в залежність від забаганок москви», - заявив речник МЗС.

Читайте також: У МЗС України відреагували на заяву Орбана: Сама Угорщина отримує чималі гроші від ЄС

Він додав, що немає жодних об‘єктивних причин, які перешкоджали б вступу України в НАТО. «Українське членство лише посилить Альянс, унеможливить повторення російської агресії в Європі в майбутньому», - зазначив Ніколенко.

На угорські заяви про «дозвіл росії» для вступу України у НАТО відреагувала також заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

«Україні не потрібен дозвіл росії, щоб вступити в НАТО! А угорській віце-спікерці Дорі Дуро, яка таке заявила, нагадаю, що Європа - це місце, де поважають кордони і суверенітет країн. Євросоюз, до якого входить Угорщина - це політичне об‘єднання, одним із принципів якого є солідарність. І останнім часом дуже часто Угорщина цю солідарність порушує», - написала вона у Фейсбуці.

Читайте також: Польщі важко зрозуміти позицію Угорщини щодо війни рф проти України – Рау

Кондратюк сподівається, що «цитовані слова угорської віце-спікерки - це перекручування, або помилка, за яку вона вибачиться. Якщо ж ні - це ще один привід замислитися, на чиєму боці грає Угорщина».

«Коли Угорщина у 1999 році вступала в НАТО, жодного дозволу росії вона не потребувала. Ще хочу пані віцеспікерці нагадати історичні події 1956 року, коли диктаторський режим колишнього СРСР розчавив паростки демократії в Угорщині. Десятки тисяч угорці зазнали репресій, а тисячі втратили життя! Невже історія нічому не вчить? Хіба можна бути під парасолею НАТО і в той же час намагатися підігрувати послідовникам срср - сьогоднішньому путінському режиму в терористичній країні - росії?», - зазначила вона.

Як повідомлялося, віцеспікерка парламенту Угорщини Дора Дуро заявила, що вступ України до НАТО без великих безпекових ризиків можливий лише за умови, що такий крок схвалить росія у форматі угоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-