Президент Литви обговорив з генпрокурором України створення спецтрибуналу для рф

Президент Литви обговорив з генпрокурором України створення спецтрибуналу для рф

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа обговорив з генеральним прокурором України Андрієм Костіним питання відповідальності росії за воєнні злочини в Україні та створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії рф.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави Литовської Республіки.

Під час зустрічі Науседа наголосив, що єдиний спосіб зупинити російський імперіалізм – це перемога України. Він зазначив, що мир має бути досягнутий на прийнятних для України умовах, а росія обов'язково має відповісти за воєнні злочини та злочини агресії, вчинені в Україні. За словами Науседи, лише за умов притягнення до відповідальності за скоєні злочини можна запобігти їх повторенню у майбутньому.

«Литва й надалі активно підтримуватиме ідею України щодо створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії росії проти України. Кожен, хто чинив злочини в Україні або віддавав накази про їх вчинення, має постати перед судом», - сказав президент Литви.

Він звернув увагу на те, що для притягнення агресора до відповідальності потрібен послідовний збір доказів. При цьому він відзначив злагоджену роботі створеної з ініціативи Литви, України та Польщі спільної слідчої групи для документування злочинів росії в Україні (JIT).

Читайте також: Міжнародний центр розслідування злочину агресії рф в Гаазі відкриється до липня - Костін

Окрім того, як повідомив Офіс генпрокурора України у Телеграмі. у Вільнюсі члени спільної слідчої групи підписали угоду щодо розслідування не лише воєнних злочинів, але й злочину геноциду.

«Міжнародна співпраця в розслідуванні та судовому переслідуванні геноциду виходить на новий рівень. Об’єднуємо зусилля з партнерами для розслідування цього «злочину злочинів». Угода сприятиме обміну доказами та інформацією, а роботу JIT посилять міжнародні експерти», - зазначив Генеральний прокурор Андрій Костін .

Він також зауважив, що «з перших днів повномасштабного вторгнення стало очевидним, що масовість та системність воєнних злочинів, скоєних на тимчасово окупованих територіях України, має ознаки кампанії переслідування українців як національної групи».

«Наші спільні дії, спрямовані на забезпечення швидкої та реальної координації та взаємодії дій правоохоронних органів, - це набагато більше, ніж просто практичний, логістичний крок. Це сигнал світу про те, що винні у цьому військовому вторгненні не послаблять нашу спільну відданість вільному та демократичному суспільству», - заявила генпрокурор Литви Ніда Ґрунскене.

В ОГП повідомляють, що під час дводенної координаційної зустрічі у Вільнюсі учасники обговорювали хід розслідувань, їхні напрями та консультувалися щодо важливих рішень у діяльності JIT. А також можливість приєднання до JIT Європолу.

Читайте також: Євросоюз обговорює з країнами G7 спецтрибунал щодо злочину агресії росії – єврокомісар

Як повідомлялося, спільну слідчу групу для збору доказів та розслідування злочинів рф, скоєних в Україні (JIT), було створено за підтримки Євроюсту. До її складу входять Міжнародний кримінальний суд, Україна, Литва, Польща, а також Естонія, Латвія, Словаччина, Румунія та Естонія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-