Рішення росії про ядерну зброю в білорусі прямо загрожує європейській безпеці – Боррель

Рішення росії про ядерну зброю в білорусі прямо загрожує європейській безпеці – Боррель

Укрінформ
Рішення російської федерації розмістити ядерну зброю на території білорусі веде до подальшої ескалації напруги та є прямою загрозою для всієї системи європейської безпеки.

Про це у Брюсселі за підсумками зустрічі з державним секретарем США Ентоні Блінкеном заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Більш як рік тому путін почав руйнувати Україну, і, схоже, надалі має намір продовжувати своє жорстоке кровопролиття та руйнацію. Він вдається до подальшої ескалації попри те, що не може досягти нічого. Його останні ядерні ставки із переміщенням ядерної зброї в білорусь означають нову ескалацією, яка спричиняє пряму загрозу для європейської безпеки», - наголосив Боррель.

Читайте також: ЄС закликає білорусь відмовити росії у розміщенні ядерної зброї на своїй території

Він назвав «іронічною» ситуацію, коли кремль ухвалив таке рішення вже за кілька днів після візиту в москву президента Китаю Сі Цзіньпіна, після зустрічі, де сторони закликали не розміщувати ядерну зброю за кордонами ядерних держав. Вже за кілька днів росія розмістила тактичну ядерну зброю в білорусі.

«Ми обговорили із секретарем Блінкеном роль Китаю у підтримці грубого порушення росією Хартії ООН. Є чітке очікування, що постійний член Ради Безпеки ООН має стояти на захисті міжнародного порядку. Китай має моральне зобов’язання робити свій внесок у досягнення справедливого миру, він не може ставати на бік агресора або підтримувати його військовим шляхом», - заявив Боррель.

Читайте також: Зеленський про ядерну зброю рф у білорусі: Сигнал говорить про невдалу зустріч із Китаєм

Він зазначив, що сьогодні до Китаю відбудуть президент Франції Еммануель Макрон та президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн. Сам високий представник ЄС має намір відвідати Китай наступного тижня.

Як повідомлялося, міністр оборони росії сергій шойгу на селекторній нараді з керівним складом збройних сил країни доповів про оснащення військових білорусі комплексами "Іскандер-М", які можуть нести ядерні заряди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-