У Нью-Йорку біля ООН відкриється виставка про воєнні злочини рф

У Нью-Йорку біля ООН відкриється виставка про воєнні злочини рф

Фото
Укрінформ
Неподалік будівлі ООН у Нью-Йорку 31 березня відкриється виставка про злочини російської федерації в Україні.

Про це Укрінформу повідомили в Офісі Президента.

"31 березня у Нью-Йорку, за 100 метрів від ООН, з ініціативи Президента Володимира Зеленського у приміщенні 866 United Nations Plaza відбудеться відкриття міжнародної виставки «Україна. Розп’яття. Трибунал», присвяченої злочинам рф в Україні, яка презентується напередодні розгляду в ООН питання створення Міжнародного трибуналу, який покарає росію за злочини агресії", - поінформували в ОП.

Виставка створена та організована Національним музеєм історії України у Другій світовій війні за підтримки ОП. Вона свідчить про російські злочини проти мирного населення, дітей та військовополонених, проти міжнародного гуманітарного права та територіальної цілісності України.

Читайте також: Комісія ООН рекомендує Україні створити «реєстр жертв»

На площі близько 2 тисяч квадратних метрів розміщено понад 1000 експонатів, зібраних під час експедицій до щойно деокупованих територій, а також в інших місцях, де рф тероризувала мирне населення.

"Про наступ агресивної орди на територію України свідчить презентована на виставці колона із ворожих одностроїв. Експозиції із черевиків та чоботів загарбників формують п’ятикутну російську зірку часів радянської доби", - зазначили в ОП.

Там наголосили, що на виставці у Нью-Йорку будуть представлені вражаючі експонати, які засвідчують злочинні дії росії, щоб поширювати правду про події в Україні й закликати світ до спільного протистояння тотальному злу.

Зокрема, серед експонатів є карта російської ДРГ з позначенням інфраструктурних об’єктів та місць розташування правоохоронних органів у Києві, яка мала сприяти захопленню столиці у перші дні широкомасштабного вторгнення і є свідченням про грунтовну підготовку рф до нападу.

Також представлені двері з підвалу школи в с. Ягідне (Чернігівщина), де росіяни упродовж місяця утримували 360 осіб, включно з дітьми та літніми людьми. На дверях зображено календар, написаний від руки вуглем, та два списки: кого розстріляли загарбники та хто від нестерпних умов збожеволів і помер.

Крім того, серед експонатів - щоденник російського військовослужбовця, в якому він описував особисті допити та знущання з цивільних. Офіцер розуміє свої нелюдські злочини, адже пише: «Історія назве наші дії другим «гітлеризмом» і влаштує черговий Нюрнберг».

Експонується також ікона з храму Св. Димитрія Ростовського в смт Макарів (Київщина), пошкоджена уламками, і пробитий кулею ноутбук Apple, який убитий російський солдат вкрав в українській оселі і помістив у свій бронежилет замість броні, що є свідченням мародерства на окупованих територіях.

Куратор виставки Юрій Савчук, художник Антон Логов.

Як повідомлялося, Україна розраховує на ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції щодо відповідальності за воєнні злочини в Україні та підтримку спецтрибуналу проти росії у квітні.

Читайте також: Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів рф в Україні

У вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з Андрієм Єрмаком, яка опрацьовує питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, ПА ОБСЄ та окремі держави.

Фото надані Офісом Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-