В ОП очікують, що Генасамблея ООН розгляне питання спецтрибуналу для рф наприкінці березня

В ОП очікують, що Генасамблея ООН розгляне питання спецтрибуналу для рф наприкінці березня

Укрінформ
Розгляд питання спецтрибуналу щодо злочину рф проти України на Генасамблеї ООН очікується наприкінці березня.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов в інтерв’ю Liga.net, передає Укрінформ.

"Ми дійсно виходили з резолюцією (Генасамблеї ООН щодо спецтрибуналу – ред.) на лютий, але помінялись місцями з резолюцією щодо української "формули миру" (ухвалена Генасамблеєю ООН 23 лютого – ред.). Трибунал йде за нею. Це буде десь кінець березня", – сказав Смирнов.

Відповідаючи на запитання, яка з трьох моделей майбутнього спецтрибуналу є найімовірнішою, Смирнов зазначив, що Україна надає перевагу двом з них, третя, гібридна, нас не влаштовує.

Читайте також: Спецтрибунал для росії: в ОП очікують, що Генасамблея ООН підтримає резолюцію

"Їх (моделей – ред.) дві, та вони межують між собою. Або це буде міжнародний договір між Україною та Радою безпеки ООН. Або це буде міжнародний договір у максимально широкому форматі, який ратифікуватиме кожна окрема країна-підписант. Третя, гібридна, модель (передбачає створення спеціального трибуналу як суду, що працюватиме на основі українського права та української юрисдикції, тобто буде частиною судової системи України, із залученням міжнародного елементу для його побудови і діяльності – ред.) нас не влаштовує", – підкреслив він.

Говорячи про те, чи є підтримка цього питання серед країн на майбутньому засіданні Генасамблеї ООН, Смирнов сказав, що таку підтримку знаходять. "В нас ще тривають дискусії навколо точкових формулювань. Бо ми намагаємось отримати максимально конкретизовані визначення, для чого потрібен трибунал. Складна історія, бо є група країн-скептиків, яка пропонує нам альтернативні версії. Наприклад, без слів "міжнародний" та "трибунал". А просто "спеціальний механізм". В нас ще є час поборотись за формулювання", – сказав він.

Відповідаючи на запитання, яку модель підтримують наші ключові партнери, зокрема США, Смирнов зазначив, що поки що вони схильні підтримувати модель гібридного трибуналу, яка не влаштовує Україну. "Але треба розуміти, що в травні-червні минулого року США взагалі не сідали за стіл переговорів щодо трибуналу. А за пів року вони увійшли в координаційну раду з питань створення трибуналу та активно беруть участь у дискусії", - зауважив він.

Читайте також: Гватемала першою у Латинській Америці долучиться до створення спецтрибуналу щодо рф – Кулеба

Смирнов також заявив, що не підтримує ідею обрання місця трибуналу в Україні. На його думку, ідеальним містом для цього процесу була б Гаага. "Мені ця ідея (обрати місце трибуналу в Україні – ред.) виглядає дуже погано. Трибунал має бути створений у країні-союзниці України. Україна є потерпілою від злочину країною. Якщо створювати трибунал тут, це може бути способом спекуляцій... Мені подобається місто Гаага як світова столиця міжнародного права", – наголосив заступник керівника ОП.

Він також відкинув ідею провести трибунал у Бєлгороді або Москві. "Доктрина міжнародного гуманітарного права за останні півтора століття дуже сильно змінилась. Злочин агресії називався злочином проти миру. Нюрнберзький процес і Токійський трибунал розглядали його, маючи доволі широкий мандат розслідування. Розміщення інструментів досягнення справедливості в будь-якій країні, яка була учасницею воєнного конфлікту або злочину агресії, неприпустимо. Це популізм", –підкреслив Смирнов.

Як повідомлялося, у вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком, яка опрацьовуватиме питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Читайте також: Міжнародний трибунал для рф може бути створений вже цьогоріч - Мережко

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-