Спецтрибунал для росії: в ОП очікують, що Генасамблея ООН підтримає резолюцію

Спецтрибунал для росії: в ОП очікують, що Генасамблея ООН підтримає резолюцію

Ексклюзив
Укрінформ
Україна розраховує на підтримку Генеральною асамблеєю ООН резолюції про відповідальність за найтяжчі міжнародні злочини, скоєні в Україні, включно з положенням про необхідність забезпечення відповідальності за злочин агресії проти України і створення відповідного судового механізму.

Це стане важливим кроком для просування створення Спеціального трибуналу проти керівництва росії, розповів заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

"Ми сподіваємося, що ГА ООН підтримає резолюцію про відповідальність за найтяжчі міжнародні злочини, вчинені на території України, яка міститиме також положення про необхідність забезпечення відповідальності за вчинення злочину агресії проти України та створення відповідного судового механізму. Це буде важливий крок вперед у нашій роботі з просування створення Спеціального трибуналу", - зазначив він.

Смирнов розповів, що в лютому на розгляді Генасамблеї ООН перебувають інші ініціативи, які стосуються миру, і висловив сподівання, що після проходження всіх відповідних дат вдасться повернутися до питання проєкту резолюції ГА ООН щодо відповідальності за злочини рф.

"Наступні кроки по створенню Спеціального трибуналу зараз опрацьовуються, зокрема, в рамках Core Group", - пояснив заступник очільника ОП.

Водночас Смирнов висловив вдячність Нідерландам за те, що вони готові прийняти майбутній Спецтрибунал у Гаазі.

За його словами, це важливо, адже Гаага - столиця міжнародного правосуддя, усі ключові міжнародні суди розташовані там.

Окрім того, Смирнов нагадав, що під час Саміту Україна-ЄС в Києві (3 лютого - ред.) було оголошено про створення Міжнародного центру з кримінального переслідування за вчинення злочину агресії проти України (International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression in Ukraine, ICPA) в рамках Спільної слідчої групи за підтримки Євроюсту в приміщенні Євроюсту в Гаазі.

Смирнов додав, що сьогодні комісар ЄС з питань юстиції Дід‘є Рейндерс повідомив, що цей Центр запрацює у липні.

Читайте також: В ОП розповіли про два прийнятні способи створення трибуналу проти російського керівництва

Як повідомлялося, у вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з Андрієм Єрмаком, яка опрацьовуватиме питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-