Поляки за довготривалу підтримку України у світлі агресії рф, думки німців розділилися

Поляки за довготривалу підтримку України у світлі агресії рф, думки німців розділилися

Опитування
Укрінформ
Більшість громадян Польщі (82%) виступає за довготривалу політичну і військову підтримку України з боку країн НАТО і ЄС у світлі російської збройної агресії, серед німців така підтримка становить лише 42%.

Про це йдеться в опитування центру Іpsos, проведеному 16-21 грудня у Польщі та Німеччині для польських ЗМІ OKO.press i TOK.FM, передає Укрінформ.

Автори дослідження одночасно поставили громадянам Польщі і Німеччини два запитання і респонденти мали обрати один з цих варіантів. Зокрема, чи країни НАТО і ЄС повинні прагнути до того, щоб підтримувати Україну у політичному і військовому плані, аби вона перемогла у війні з росією, навіть якби це мало тривати декілька років? Чи країни НАТО і ЄС повинні прагнути до укладення мирної угоди з росією, навіть якби Україна мала втратити частину території?

Читайте також: Не буде тривалого миру, якщо тиранія візьме гору над свободою – Столтенберг

У Польщі 82% респондентів вибрали варіант підтримки України до її перемоги, а варіант прагнення до укладення угоди з росією навіть шляхом втрати Україною частини території обрали лише 12%. При цьому, за підтримку України виступають прихильники більшості політичних сил РП – від лівих до правих. Виключенням є лише виборці націоналістичної, “Конфедерації”, де за підтримку України виступає 54%, а 37% висловилися за досягнення домовленості з рф.

Читайте також: Польща підписала угоду про купівлю у США 116 танків Abrams

Інша ситуація спостерігається в Німеччині, де прихильники підтримки України і досягнення домовленості з росією розділилися приблизно навпіл. Зокрема, за тривалу допомогу Україні висловилися 42% опитаних, а 39% - за досягнення домовленості з росією. Найбільше прихильників допомоги Україні є серед лівих та лівоцентристських партій (54-57%), а найменше серед правих та правоцентристських партій (20-37%). У німецьких консерваторів переважає думка про потребу пошуку компромісу з росією навіть шляхом втрати Україною території. Зокрема, прихильників такого кроку серед виборців правих та правоцентристських партій є 49-68%.

Читайте також: Бундесвер передасть Patriot для України зі своїх запасів

У Німеччині спостерігаються також регіональні розбіжності у підтримці України. Зокрема, у західній Німеччині Україну довгостроково готові підтримувати більше німців (46%), ніж у східній частині країни (30%). У федеральних землях, що входили до колишньої НДР, 54% підтримують пошук компромісу з рф коштом України, а в західній частині країни таких є незначно менше (33%).

Читайте також: Нам вдалося вивести оборонну взаємодію з партнерами на новий рівень – Зеленський

До слова, у Німеччині найвищий відсоток підтримки України є серед високоосвічених людей. Зокрема, Україну готові підтримувати лише 29% з базовою освітою, а серед людей з вищою освітою таких є 47%.

Нагадаємо: з 24 лютого росія здійснює повномасштабну збройну агресію проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-