Кориневич нагадав, чому Міжнародний кримінальний суд не може взятися за злочин агресії рф

Кориневич нагадав, чому Міжнародний кримінальний суд не може взятися за злочин агресії рф

Укрінформ
Злочин агресії російської федерації проти України довести легко, але наявних судових інстанцій для цього недостатньо – потрібно створити спеціальний міжнародний трибунал.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич.

Він пояснив, що цим має займатися Міжнародний кримінальний суд, проте він не має юрисдикції саме щодо злочину агресії в нашій конкретній ситуації. «У цьому питанні МКС обмежений так званими Кампальськими поправками до Римського статуту. У них зазначено: аби МКС мав юрисдикцію щодо злочину агресії, потрібно, щоб держава, яка здійснила напад, ратифікувала Римський статут і ці поправки (їх на сьогодні ратифікували 44 держави світу), або щоб цю ситуацію передала на розгляд МКС Рада безпеки ООН», - сказав він.

Читайте також: Спецтрибунал щодо рф має відбутися навіть заочно - президент Латвії

За його словами, російська федерація не ратифікувала Римський статут і ніколи не допустить ухвалення резолюції РБ щодо себе, користуючись правом вето як постійний член Радбезу.

Водночас Генеральна асамблея ООН визнала російську війну агресією, і саме за неї вище військове керівництво рф має бути притягнуто до відповідальності, підкреслив Кориневич.

«А злочин агресії є першопричиною всіх решти злочинів, бо якби не було його, то не було б усіх інших», - додав він.

Водночас Кориневич зазначив, що МКС здійснює розслідування інших трьох типів злочинів в Україні, для яких не потрібно ратифікувати Римський статут чи ухвалювати резолюції Радбезу ООН, - воєнні злочини, злочини проти людяності та злочин геноциду.

Дипломат нагадав, що національні суди, у тому числі український, не можуть притягнути вище керівництво держави-агресора до відповідальності через імунітет – захист, передбачений міжнародним правом. Натомість «є шляхи – як подолати імунітет саме через створення спеціального трибуналу», зауважив він.

Питання доведення злочину агресії – одна з причин, чому Україна вважає за необхідне заснування спецтрибуналу, сказав Кориневич. «Його доволі легко довести. Для цього не потрібно збирати безліч доказів, на відміну від злочинів проти людяності чи воєнних злочинів, адже все ясно, усе відкрито», - сказав він.

Читайте також: Кулеба закликав держави ЄС підтримати створення спецтрибуналу для росії

Серед таких доказів Кориневич назвав наказ президента росії про початок «спеціальної воєнної операції» в Україні.

За його словами, іноді важко встановити зв’язок між конкретними воєнними злочинами та наказами кремля. А злочин агресії стосується керівництва й «одразу веде до тих, хто віддавав і віддає накази щодо ведення агресивної війни», зазначив він.

Кориневич розповів, що більшість міжнародних трибуналів не ухвалюють судових вироків заочно, але обвинувальний висновок і ордер на арешт стосовно представників вищого керівництва може ухвалюватися і без їхньої присутності. «Це вже буде великим кроком до встановлення справедливості», - додав він.

Дипломат також пояснив, що на відміну від Нюрнберзького процесу, смертна кара щодо російських злочинців не може бути застосована. Їм лише може загрожувати довічне ув’язнення або термін до 30 років.

«Думаю, що нам не потрібно вигадувати якихось нових механізмів, а користуватися тими, які є в міжнародному праві», - зазначив він.

Читайте також: ЄС готує позицію щодо опцій по спецтрибуналу для росії - Кориневич

Він додав, що вже сьогодні ідея створення трибуналу має «хороший рівень політичної підтримки»: чотири резолюції ПАРЄ, чотири резолюції Європарламенту, дві резолюції Парламентської асамблеї НАТО, резолюцію ПА ОБСЄ, резолюції і постанови національних парламентів України, Литви, Естонії, Чехії, Нідерландів, Франції.

«Також багато держав, зокрема європейських, підтримують цей процес, хоча офіційних рішень не ухвалювали. Знаємо, що США вивчають це питання, і будемо раді залученню Штатів до роботи», - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-