Кулеба закликав держави ЄС підтримати створення спецтрибуналу для росії

Кулеба закликав держави ЄС підтримати створення спецтрибуналу для росії

Укрінформ
Україна розраховує на сильну та єдину позицію щодо спецтрибуналу на наступному засіданні Європейської ради та під час голосування за резолюцію Генасамблеї ООН щодо відповідальності росії, яка міститиме заклик створити механізм із притягнення політичного і військового керівництва рф до відповідальності за злочин агресії.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-виступу на Раді міністрів закордонних справ ЄС у понеділок, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

“Єдине, що спровокувало путіна на варварську агресію в серці Європи, - це його відчуття повної безкарності. Він відчував його багато років і був переконаний, що все зійде з рук. Єдиний спосіб зупинити це раз і назавжди - створити Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Він зможе притягнути вище політичне та військове керівництво росії до відповідальності”, - сказав Кулеба.

Він подякував президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн і главі європейської дипломатії Жозепу Боррелю за підтримку ідеї створення спецтрибуналу та закликав усі держави-члени ЄС також підтримати її.

“Ми розраховуємо на сильну та єдину позицію щодо спецтрибуналу на наступному засіданні Європейської ради”, - зазначив міністр.

Глава МЗС України вкотре нагадав, що створення спецтрибуналу жодним чином не завадить важливій роботі Міжнародного кримінального суду, а лише доповнить її. Він підтвердив відданість України важливим зусиллям МКС і партнерів із розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду.

“Найближчим моментом, коли ми потребуватимемо вашої твердої підтримки ідеї створення спецтрибуналу, стане голосування за резолюцію Генасамблеї ООН щодо відповідальності росії, яка міститиме заклик створити механізм з притягнення політичного і військового керівництва росії до відповідальності за злочин агресії”, - підсумував він.

Як повідомлялося, посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич поінформував, що Україна опрацьовує кілька варіантів створення Спеціального трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України, однак його мандат стосуватиметься злочину агресії, який почався ще з тимчасової окупації росією Криму наприкінці лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-