Спецтрибунал щодо рф має відбутися навіть заочно - президент Латвії

Спецтрибунал щодо рф має відбутися навіть заочно - президент Латвії

Укрінформ
Міжнародний спеціальний трибунал має розглянути скоєні росією проти України воєнні злочини навіть заочно.

Про це в інтерв'ю Bloomberg TV заявив президент Латвії Егілс Левітс, передає Укрінформ.

“Питання полягає не в тому, чи постане путін перед міжнародним трибуналом. Важливо захистити міжнародне право. Міжнародне право є базою світового порядку з часів Другої світової війни. І якщо ми не будемо реагувати на настільки агресивну війну, це означатиме, що міжнародний мирний порядок на всіх континентах буде знищено... Тому міжнародний трибунал буде хорошим проєктом для захисту міжнародного права. Трибунал може відбутися навіть заочно. Він повинен відбутися”, - сказав він.

Левітс додав, що також має бути міжнародна відповідальність держави рф щодо репарацій та відбудови України.

Читайте також: Трибунал має бути створений під час війни – Костін

За його словами, російська агресія проти України є одним із найбільш кричущих порушень міжнародного права, і мають бути наслідки, одним із яких є конфіскація російських активів за кордоном.

“Необхідно буде передати ці активи у фонд для спрямування на відбудову України, тому що Україна зазнала пошкоджень у результаті цієї агресивної російської війни. І це відповідальність російської держави - відбудувати Україну”, - зазначив президент Латвії.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав держави ЄС підтримати створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії росії.

Посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич заявляв, що Україна опрацьовує кілька варіантів створення Спеціального трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України, однак його мандат стосуватиметься злочину агресії, який розпочався ще з тимчасової окупації росією Криму наприкінці лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-