путін заслуговує на трибунал, а не місце за столом переговорів - європарламентарій

путін заслуговує на трибунал, а не місце за столом переговорів - європарламентарій

Укрінформ
Створення Спеціального трибуналу для злочину агресії проти України є вкрай важливим для України, Заходу, але також і для самої росії.

Про це заявив експрем’єр-міністр Литви, депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс на міжнародній конференції в Берліні з питань злочинів рф в Україні, передає кореспондент Укрінформу.

З огляду на те, що злочин агресії не може бути розглянутий діючими міжнародними судовими інституціями, створення міжнародного трибуналу – єдиний шлях притягнути вище російське керівництво до відповідальності.

«Це єдиний шлях: ми маємо просувати процес, який можна назвати денаціфікацією й депутінізацією росії…путін заслуговує на міжнародний трибунал, а не на місце за столом переговорів», - заявив Кубілюс.

Читайте також: Президент Латвії: рф відповідальна за злочин агресії та за виплату репарацій Україні

За словами політика, створення такого трибуналу, який пропонує Україна, є дуже важливим, адже міжнародне правосуддя може мати великі наслідки для майбутнього самої росії. Так, як і Нюрнберзький процес після завершення Другої світової війни допоміг німцям позбутися деяких своїх «мрій», такого ж дуже потребує і росія.

«Вони мають зрозуміти, що мрії про відновлення імперії й таке інше завершуються тотальною катастрофою для самої росії», - зауважив парламентарій.

Він нагадав, що Нюрнберзький трибунал розпочався через кілька місяців після капітуляції нацистської Німеччини, він тривав з 10 жовтня 1945 року до 18 жовтня 1946. Це швидко.

Створення спеціального трибуналу - єдина можливість для України не зволікати з правосуддям, адже «відкладене правосуддя - це відсутність правосуддя».

Читайте також: Напавши на Україну, рф порушила принципи Хартії ООН – експрокурор Трибуналу з Югославії

«Ми маємо підняти питання відповідальності путіна та його керівництва, у формі легальних кроків, зараз, а не через 10 років. Це дуже потрібно зараз», - підкреслив Кубілюс.

Це, зауважив він, важливо не лише для українських жертв, а і для ширших політичних і геополітичних процесів. Уже сам факт створення такого трибуналу матиме великий вплив як на російську політичну та бізнес-еліту, так і на західну політичну еліту. Перша отримає чіткий сигнал, що доки путін залишатиметься при владі, для них не буде жодної можливості прорвати міжнародну блокаду. А для Заходу це стане зобов’язанням не починати жодних перемовин із путіним як лідером росії.

«З боку Заходу нам треба бути жорсткішими до росії», - закликав депутат Європарламенту. Він зазначив, що війна може бути зупинена постачанням достатньої кількості зброї; з іншого боку, санкції роблять свою роботу. Започаткування наразі спеціального трибуналу є релевантним відразу кільком типам санкцій. Кубілюс і майже 300 його колег просувають ідею створення трибуналу, їздять європейськими столицями, ведуть перемовини.

Але, визнав політик, деякі західні уряди скептично ставляться до ідеї або виступають відверто проти. Це пояснюється тим, що дехто хоче мирних перемовин для усунення ядерної загрози, дехто не вірить, що росія будь-коли зможе стати демократією навіть у разі повної поразки на війні. А дехто боїться створення прецеденту.

«Західне суспільство має боятися не прецеденту створення трибуналів, а прецеденту безкарності за агресію», - підкреслив Кубілюс.

Подібно до Лондонської декларації 1942 року, яка заклала основу для Нюрнберзького трибуналу, 4 березня 2022 року було проголошено Декларацію про створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України. Україна закликає всі країни долучитися до ініціативи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-