Напавши на Україну, рф порушила принципи Хартії ООН – експрокурор Трибуналу з Югославії

Напавши на Україну, рф порушила принципи Хартії ООН – експрокурор Трибуналу з Югославії

Укрінформ
Напавши на Україну, росія розв’язала жорстоку війну та порушила принципи Хартії ООН.

Про це Річард Голдстоун, колишній головний міжнародний обвинувач Трибуналу щодо колишньої Югославії, сказав під час свого онлайн виступу на Міжнародній конференції “Права людини проти геноциду”, організованій берлінським аналітичним центром Liberale Moderne, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“рф також підписалася під принципами ООН, і немає жодного сумніву в тому, що нападом на Україну рф порушила принципи Хартії ООН. Зокрема, ми повинні згадати анексію Криму... після цього відбувся напад рф в інших регіонах України. Все це перетворилося на повномасштабну війну, яка була розпочала рф проти України 24 лютого 2022 року”, - сказав Голдстоун.

Він наголосив, що дуже важливо притягнути до відповідальності усіх винних в цій війні. А також висловив підтримку ідеї щодо створення спеціального суду.

За його словами немає жодних причин, щоб не створювати спеціальний суд, який би діяв паралельно з Міжнародним кримінальним судом (МКС), бо “потерпілі мають право на захист і винні в цьому мають бути притягнені до відповідальності.... Ми не можемо закривати очі на правду ми повинні діяти зараз”, - підкреслив він.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. російські війська проводять масовані бомбардування та обстріли мирних українських міст та селищ. Вони розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово окупованих територіях.

Читайте також: Прокурор Нюрнберзького процесу: Хочу бачити Путіна за ґратами

Річард Джозеф Голдстоун - південноафриканський суддя. У 1980-1989 рр. - суддя Верховного суду південноафриканської провінції Трансвааль, а з 1990 по 1994 рр. - суддя Апеляційного суду Південно-Африканської Республіки (ПАР). Його вважають одним із кількох ліберальних суддів, які своїми ухвалами підривали основи расистської системи апартеїду в Південній Африці. Під час перехідного періоду від апартеїду до багаторасової демократії в Південній Африці Голдстоун очолював комісію («Комісія Голдстоуна»), яка розслідувала акти політичного насильства в Південній Африці в 1991-1994 роках. У цей період Голдстоун став відомий як людина, яка критично ставилася до обох сторін конфлікту, за що в контексті політичних подій у Південній Африці того часу він отримав репутацію «людини, якій можна довіряти». У 1994-1996 роках головний міжнародний прокурор Трибуналу щодо колишньої Югославії.

Фото Ольги Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-