Ініціатива «Всесвітній день вишиванки» започаткувала понад 70 проєктів

Ініціатива «Всесвітній день вишиванки» започаткувала понад 70 проєктів

Фото, відео
Укрінформ
Ініціатива «Всесвітній день вишиванки» започаткувала понад 70 різноманітних проєктів, серед яких є спрямовані на захист української культурної спадщини, а також ті, що конкретно допомагають фронту.

Про це розповіла Укрінформу лідерка ініціативи Леся Воронюк, яка взяла участь у форумі European Heritage Policy AGORA, що відбувся в Празі в рамках Європейського культурного саміту, передає кореспондент Укрінформу.

Громадська організація, за словами її очільниці, реалізувала понад 70 масштабних проктів в Україні та за кордоном: флешмоби, виставки, дипломатичні прийоми, артоб'єкти, реконструкції та видавничі проєкти, документальні фільми, освітні кампанії тощо.

Серед проєктів вона особливо згадала запуск в травні виготовлення «сорочок Степана Бандери».

Як уточнила кураторка акції «Вишиванка – духовна броня українців» Таїса Паращук, сорочка є реконструкцією по фотографії, яку зробила майстриня Тетяна Зез. За рахунок продажу цих сорочок вдалося закупити 35 бронежилетів і передати на передову. До Дня Незалежності було запущено також жіночу версію, «бандерівну». За отримані з продажу їх гроші закупили повнопривідний автобус, що днями передали чернівецькій теробороні, яка в складі ЗСУ зараз боронить Харківщину.

Одним з топпріоритетів організації є створення Освітнього центру – Музею української вишиванки, для якого вже знайдено приміщення та творчу команду, збираються кошти.

З лютого активісти організації евакуюють приватні колекції із зони бойових дій: деякі з них уже повернулися до власників, деякі стануть частиною експозиції музею.

Воронюк нагадала, що, за оцінками, понад 1 000 об‘єктів матеріальної культурної спадщини в Україні були серйозно пошкоджені з початку повномасштабної війни через дії російських військових. Під загрозою знищення опинилися об'єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Якщо ми хочемо зберегти європейську культурну спадщину, наше спільне завдання – зупинити російські танки та солдатів, які є представниками російської культури руйнування, геноциду та ненависті», - підкреслила Воронюк, звертаючись до учасників події. Вона підкреслила, що з початком повномасштабного російського вторгнення українці зрозуміли, що їх культурна спадщина має набагато більше захисних функцій, ніж можна було собі уявити.

«росія намагається відновити кордони радянської культурної та ментальної окупації», – заявила Воронюк з трибуни форуму та закликала бойкотувати російську культуру, адже її «споживання» лише підживлює грошима російську військову машину.

Ініціатива «Всесвітній день вишиванки» була започаткована 16 років тому як маленький студентський флешмоб у Чернівцях і перетворилась на міжнародне свято, присвячене збереженню вишиванки як матеріальної та духовної спадщини українського народу. У понеділок організація отримала свою першу премію і відразу таку престижну як премія Європейської спадщини / Europa Nostra Award 2022.

Цьогоріч у День вишиванки люди в різних куточках вирішили вийти на вулиці у вишиванках, щоби продемонструвати свою національну ідентичність, а також солідарність з Україною. Вишиванки одягли і в окопах, наші герої-воїни, а активісти своєю чергою організували акцію «Подаруй захиснику вишиванку».

Нагадаємо, Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подякував західним партнерам за підтримку креативних індустрій України та збереження нашої культурної спадщини.

Фото: Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-